Autor: Indrek Kald • 27. juuli 2019

ERR võttis kasutusele unikaalse failipõhise arhiivi

IT-ettevõte Atea paigaldas rahvusringhäälingule Eesti mõistes unikaalse lahenduse – failipõhise arhiivi, mis on igapäevaselt kasutusel meediafailide arhiveerimiseks ning arhiivist töökoopiate tellimiseks.
Atea poolel projekti vedanud tootejuht Vladimir Dolgušev.
Foto: Atea

ERRi infotehnoloogia ja IT-teenuste direktori Jaanus Lillenbergi sõnul oli senine lahendus moraalselt ajast maas. "See oli kümme aastat kasutusel olnud ja lindiroboti juurde kuuluv riistvara polnud kõrgkäideldatav. Kasutusel oli ainult üks server ja ka tarkvara oli vananenud," selgitas ta.

Nii otsustatigi kogu lahendus terviklikult uuendada ja korraldati hange, mille võitjaks osutus Atea. Koostöö tulemusel sündis kaasaaegne tõrkekindel kõrgkäideldavusega lahendus, mis aitab ERRil oma igapäevatöös kiiresti ja mugavalt pääseda ligi digitaalsetele videoarhiivi materjalidele.

Lahendus koosneb mitmetest riistvaralistest ja tarkvaralistest komponentidest. Suurim ja silmapaistvaim on uue põlvkonna IBMi lindirobot TS4500, mis mahutab üle 3300 salvestuslindi.

"Tegemist on kaasaaegse LTO8-tehnoloogiaga, mille peale saab salvestada üle 40 PB (petabait) andmeid: videod, muusika - kõike, mis on kasulik või võib vaja minna ERRi igapäevatöös saadete ettevalmistamisel," selgitas Atea poolel projekti vedanud tootejuht Vladimir Dolgušev.

"Nende andmete haldamiseks paigaldasime RedHat High-Availability serverite klastri ning installeerisime IBM Spectrum Scale (GPFS) tarkavara, mis kasutab IBM Storwize andmehoidla andmete vaheetapi säilitamiseks. Vahekihina meediafailide haldamiseks kasutatakse IBM Archive and Essence Manager (AREMA) tarkvara," kirjeldas ta.

Eesti mõistes on tegu täiesti unikaalse lahendusega. Samasugust failipõhist meediaarhiivi rohkem pole. Tänu sellele on võimalik meediafaile arhiveerida mitme koopiana, neid vajalikku kohta taastada kas tervel kujul või vaid osana. Kasutatav LTFS-tehnoloogia lubab sama linti kasutada nii hangitud lindirobotis, kui ka ükskõik mis teises seadmes, mis toetab sama LTO-lindi versiooni ja LTFSi.

Lahendus on ERRis igapäevaselt kasutusel meediafailide arhiveerimiseks ning arhiivist töökoopiate tellimiseks. Nii terve failina kui ka osadena. Kuna nende videofailide maht on võrdlemisi suur (üks tund on umbes 20GB), siis on kogu mahu andmemassiivis hoidmine küllaltki kallis.

Samuti on LTO-lint kasutatav süvaarhiivi loomisel: LTO-magnetlindi eeldatav säilitusaeg on 30 aastat. Kuna ERRil on seadusega ette nähtud arhiivi säilitamise kohustus, siis on LTO-lint selleks sobilik. ERR hoiab igast failist eraldi koopiat teisel lindil ja eraldi asukohas.

"Kasutajate jaoks jäi süsteem samaks ja nende jaoks ei muutunud midagi. Oluline on aga see, et tekkis teadmine, et meie uus arhiveerimise süsteem on töökindel ja kasutab uut riist- ja tarkvara, mis on tootja poolt toetatud," lisas ERRi poolel projekti vedanud Madis Lauri.

"Teadmine, et meil pole enam ühtegi komponenti, mille riknemisel lahendus enam ei tööta ja meil on alati olemas tootjapoolne tugi, annab kindluse," lisas ta.

Kogu projekt võttis hanke koostamisest kuni süsteemi väljavahetamiseni aega 12 kuud. Kuidas aga kogu protsess välja nägi? Lauri sõnul uuriti hanke koostamiseks esmalt, mis võimalused turul sarnaste lahenduste pakkumiseks üldse on. Saadud info alusel koostati hange "Lindiroboti ja teenindavate serverite ostmine, seadistamine ja vahekihtide arendustööde teostamine.”

"ATEA pakkus meile IBMi lindiroboti, sinna juurde kuuluva riist- ning tarkvara ja paigalduse ning koolituse. Vajalik riistvara tarniti ERRi ning paigaldati. Pärast seda paigaldati tarkvara ja seadistati IBMi spetsialistide poolt. Lisaks tuli tegeleda ka järeltoega, sest tegemist on küllalti keeruka süsteemiga," nentis Madis Lauri.

ATEA jaoks oli suurim väljakutse erinevate IBMi meeskonnade ja tütarettevõtete koostöö organiseerimine, sh Poola ja Eesti esindused.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755