Autor: Indrek Kald • 11. august 2019

IT-ettevõtete tegevuse kindlustamine kasvab

Eestis on ligi 4000 IT-valdkonna ettevõtet, kuid nendest vaid väike osa kindlustab oma tehnoloogilist toodet või teenust. Samas vajadus selle kindlustuse järele kasvab.

Nõu annab Iizi Kindlustusmaakler ASi küberkindlustuse ekspert, maakler Helen Evert.

Iizi Kindlustusmaakler ASi küberkindlustuse ekspert, maakler Helen Evert.
Foto: Iizi

IT-ettevõtete tegevuse kindlustus on Eestis vähem tuntud kindlustusteenus, kuid vajadus seda tüüpi lahenduste järele aina kasvab. Kindlustuslepingu olemasolu võib määrata IT-ettevõtte uutele turgudele sisenemise võimalused, uute investorite kaasamise või välisriigi partneritega lepingute sõlmimise tõenäosuse.

Lai sihtgrupp ja keerukad riskid

IT-ettevõtte kindlustuslahenduse sihtgrupp on lai – idufirmadest tippudeni. Samuti arvestavad kindlustuslepingud tegevusvaldkonna keerukusega – lahenduse leiab teiste hulgas näiteks tarkvara arenduse, konsultatsiooni ja blokiahela ettevõte, samuti igapäevaselt andmebaasidega tegeleja.

IT-ettevõtte riskid on keerukad ja juhtuda võib kõike, nt üles pandud veebileht või infosüsteem võib kohe esimesel päeval kokku kukkuda, endalegi teadmata võib kasutatud tarkvarakoodil puududa vastav litsents või kasutusõigus (intellektuaalomandi rikkumine), kliendi andmete liigutamisel võidakse kogemata muuta või kustutada andmeid.

Mida kindlustus hõlmab?

Kindlustuslepingu eesmärk on hüvitada kulud, mis IT-ettevõtte puhul tekivad valdavalt lepingulisest vastutusest. Kindlustusvõtjatele tihti üllatusena hüvitatakse põhikaitse hulgas ka vea või puuduse tõttu lepingupartneri poolt kinni peetav, kuid lepinguga kokku lepitud tasu.

Kindlustatud on nõuded tehnoloogia mittenõuetekohasest töötamisest või osutatud teenuse käigus tekkinud vigadest. Hüvitatakse näiteks vigade ja puudustega seotud nõuded, tahtmatust lepingu rikkumisest tekkinud kahjunõuded, alltöövõtjate poolt tekitatud kahju, tagajärjeline isiku- ja varakahju, intellektuaalomandi rikkumine (v.a patent), küberründe ja andmelekkega seotud nõuded, ametiasutuste trahvid ja uurimisega seotud kulud, töötajate ebaausa käitumisega tekitatud kahju, samuti vaidlusega kaasnevad õigusabikulud.

Kindlustus võib määrata IT-ettevõtte jätkusuutlikkuse

IT-ettevõtte edukuse ja innovatsiooni teine pool on pidevalt kasvav finatsrisk, mille tehnoloogiline toode või pakutav teenus võib kaasa tuua. Iga IT-ettevõtte klient soovib kindlust, et lepingupartneril oleks piisavalt vahendeid tegevusega seotud ootamatustega toime tulemiseks. Kindlustus on üks võimalus vahendite tagamiseks, eriti kui ettevõtte muu vara on tegevuse arendamiseks ja kasvatamiseks pidevas käibes.

Küberkindlustuse ekspert Helen Evert räägib IT-firmade kindlustamisest 30. augustil kl 10-11.30 toimuval veebiseminaril "Kuidas osta IT-ettevõtte tegevuse kindlustust". Registreerunud kasutajatele saadetakse eelnevalt infokiri lingiga, mille kaudu pääseb enne seminari algust Äripäeva veebiseminaride keskkonda. Seminari on võimalik jälgida oma arvutist töökohal, kodus või mujal, mugavamaks kuulamiseks on vaja ka kõrvaklappe. Veebiseminari kestel on osalejail võimalik esitada ka lektorile küsimusi, mille saab kirjutada vestluse kasti. Seminar on järelvaadatav kõigile registreerunutele kolme tööpäeva jooksul pärast toimumist.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755