Autor: Indrek Kald • 6. september 2019

Eesti sõlmis Abu Dhabiga IKT-alase koostöö kokkuleppe

Eestis visiidil olev Abu Dhabi digiarengu agentuuri juht Rawda Saeed Al Saadi allkirjastas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis IKT-ala asekantsleri Siim Sikkutiga vastastikuse mõistmise ja koostöö lepingu kogemuste jagamiseks digiriigi ja -arengu vallas.
Abu Dhabi digiarengu agentuuri juht Rawda Saeed Al Saadi kohtumisel majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi IKT-ala asekantsleri Siim Sikkutiga.
Foto: MKM

"Ühendemiraatidel ja sealhulgas Abu Dhabi emiraadil on ambitsioonikad plaanid astuda kiireid samme avalikus sektoris ja laiemalt digilahenduste ulatuslikuks kasutuselevõtuks," ütles Sikkut.

"Eesti senine kogemus ja lahendused saavad anda neile kiirendust ja olla abiks, olgu tegu digitaalse identiteedi, X-tee või kas või küberõppustega – meie tugevused neil aladel Abu Dhabi koostööd otsima tõidki," lisas asekantsler.

Abu Dhabi ja Eesti vahel sõlmitud koostööleppe kohaselt jagavad riigid kogemusi viies valdkonnas: riigi e-teenused ja digilahendused, küberturvalisus, andmehaldus, tehisintellekt ja digitaalne innovatsioon. Seda tehakse läbi konkreetsete ühisalgatuste, ekspertide ja IKT-ettevõtete vahendamise, ühiste uuringute jm projektide.

Nagu ikka selliste koostöölepete ja partnerlussuhetega, on Siim Sikkuti sõnul riigi üheks eesmärgiks avada Eesti ettevõtjatele ja IT-ekspertidele võimalusi uutele turgudele minna ja uusi ekspordivõimalusi leida.

"Eesti ettevõtjad on ka Araabia Ühendemiraatide vastu üha suuremat huvi ilmutamas, mida näitab kas või järgmisel nädalal presidenti Abu Dhabi külastusel saatva äridelegatsiooni suurus," selgitas Sikkut.

Varasemalt on Eesti sõlminud IKT-alaseid koostöökokkulepped Dubai emiraadiga 2015. aastal ja Araabia Ühendemiraatidega tehisintellekti ja plokiahelatehnoloogia koostöö alal 2019. aastal.

Tänavu veebruaris avati Dubais ka ettevõtluse arendamise sihtasutuse (EAS) välisesindus ning avamisel on Eesti suursaatkond Ühendemiraatides, mille eesmärgiks on parandada Eesti nähtavust Lähis-Ida piirkonnas ning toetada Eesti ettevõtetel oma toodete ja teenustega sealsetele turgudele sisenemist.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755