Autor: Indrek Kald • 13. september 2019

Eesti ettevõtte digilahendus üleilmse konkursi finaalis

Eesti ettevõte B.EST Solutions Estonia jõudis oma digiidentiteedi lahendusega USA riikliku standardite ja tehnoloogiainstituudi (NIST) ülemaailmsel konkursil nelja finalisti hulka.
B.EST Solutions Estonia juhatuse liikmed Rico Christhopher Adigazalov ja Jana Krimpe.
Foto: Daniil Gussev

Instituudi avaliku ohutuse uuringutega tegelev osakond kutsus tarkvaraarendajaid ja turvaeksperte üles osalema võistlusel "Expanding the SIM Card use for Public Safety Challenge", mille eesmärk on tõsta avalikku ohutust SIM-kaardi funktsionaalsusi uuendades.

"Kuna avalikku turvalisust tagavate töötajate mobiilsetesse seadmetesse jõuab tööülesannete täitmisel väga tundlik informatsioon, tuleb tagada mehhanismid, et sellist infot turvaliselt hoiustada ja töödelda," selgitas B.EST Solutions Estonia äriarenduse direktor Rico Christhopher Adigazalov. "Hädaolukorras on see väga tähtis," lisas ta.

Aprillis alanud võistluse esimeses etapis tuli välja pakkuda kontseptsioon lahendusest, mis võimaldab SIM-kaarti kasutada turvalise dokumentide konteinerina ning lisaks isiku autentimisele ka erinevaid dokumente hoiustada, töödelda ja jagada.

Esitatud tööde hulgast valiti teise etappi 20, kes said ka rahalise auhinna. Teises etapis tuli arendada töötav mobiilrakendus, mille järel selgusid finaali jõudnud neli ettevõtet: B.EST Solutions Estonia, ENGR Dynamics, Fortifyedge, Rivetz and Solokeys.

"Meie pakutav lahendus põhineb mobiilsel isikutuvastusel (Mobiil-ID), lisaväärtust pakub kasutajale see, et tal on võimalus lisada mobiilirakendusse olulisi dokumente, nagu näiteks ID-kaart, pass ning juhiload, aga ka ühistranspordi, ettevõtte personalikaarte, panga- ning kliendikaarte," märkis Adigazalov.

"Selline mitmekülgne lahendus lihtsustab kasutaja igapäevaseid toiminguid – lisaks isikutuvastusele saab maksta teenuste eest, avada ning lukustada uksi. Hetkel taolist lahendust USA turul ei eksisteeri," kinnitas ta.

Adigazalovi sõnul on parimate sekka jõudmine suur tunnustus nii nende ettevõttele kui ka Eesti IKT-sektorile.

100 000dollarilise auhinnafondiga konkursi võitja kuulutatakse välja selle aasta oktoobris.

B.EST Solutions Estonia on Eesti e-riigi lahendusi (sh digitaalset identeeti) eksportinud 2010. aastast. B.EST Solutions viis ellu ka esimese X-tee projekti väljaspool Eestit ning on mobiil-ID (Asan Imza) operaator Aserbaidžaanis aastast 2014. Läbi Asan Imza on võimalik kasutada enam kui 650 avaliku ja erasektori e-teenust ning Azan Imzad antakse välja maailma esimese M-residentsuse lahendusena pea 80 Aserbaidžaani konsulaadis ja saatkonnas üle maailma.

B.EST Solutionsi lahendused on pälvinud tunnustust ÜRO ning majanduskoostöö ja arengu organisatsiooni (OSCE) poolt.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474