Autor: Indrek Kald • 3. oktoober 2019

Eestis loodud tervisehäirete diagnoosimise rakendus sai rahastuse

Eestis loodud digitaalne lahendus, mis aitab vaimsete tervisehäirete diagnoosimisel ja ravil, sai Euroopa innovatsioonivõrgustikust rahalise toe.
Tartu Biotehnoloogia Pargi tegevjuht Sven Parkel.
Foto: biopark.ee

Kaks kolmandikku vaimse tervise häiretega patsientidest saavad algselt valediagnoosi ja ligi poolteni ei jõua seepärast ka ravi. Eesti meeskonna eesmärk on muuta seda veebipõhise hindamist abistava vahendiga.

Täpsemalt on see üks mittetulundusühingu EIT Health - suuremaid Euroopa avaliku- ja erasektori partnerlusi tervishoiu innovatsiooni alal - piirkondliku innovatsioonikava selle aasta meetmesse valitud projektidest.

Projekte koordineeritakse kohalike EIT tervisekeskuste kaasamise abil, Eestis on selleks Tartu Biotehnoloogia Park. Valitud projektid saavad rahalist toetust, juhendamist ja neid viiakse kokku võimalike partneritega, et ärivõimalusi edasi arendada.

Koostöö ettevõtete ja akadeemiliste ringkondade vahel

Tartu Biotehnoloogia Pargi tegevjuhi Sven Parkeli sõnul on EIT Healthi piirkondlik innovatsioonikava suurepärane näide, kuidas soodustada koostööd ettevõtete ja akadeemiliste ringkondade vahel, et stimuleerida kohalikke innovatsiooni ökosüsteeme.

"Ootame huviga koostööd Eesti meeskonnaga, kes esitas konkursile tõeliselt suure potentsiaaliga lahenduse. Piirkondliku innovatsioonikava meede on hea võimalus viia oma ettevõte uuele tasemele, luues näiteks kontakte läbi EIT Health võrgustiku ja seeläbi saades palju tagasisidet ning juhiseid toote või teenuse edukaks käivitamiseks ja levitamiseks," lisas ta.

Eestist valitud projekt on vaimse tervise digitaalne otsuste tugisüsteem DocuMental, mis toetab vaimse tervise häiretega patsiente. Ligikaudu 70% neist inimestest jäävad algse valediagnoosiga 5-7,5 aastaks, lisaks ei saa Maailma terviseorganisatsiooni hinnangu kohaselt mingit ravi 35–50% raskete vaimsete tervisehäiretega inimestest.

DocuMental püüab neid aidata kolmes etapis: digitaalse ja struktureeritud diagnostikamooduliga, ravimooduliga, mis hõlmab nimekirja kõikidest registreeritud psühhotroopsetest ravimitest, nende doosidest ja annustamisskeemist, ning haigusloo ja korrapärase hindamise mooduliga. Platvorm võimaldab patsientidel siseneda veebilehele, kus nad saavad suhelda vaimse tervise meeskondadega ning vaadata teenuseid.

EIT Healthi innovatsioonikava raames valitud konsortsiumid saavad juhendamist ja rahalisi vahendeid summas kuni 75 000 eurot.

Kandidaate oli üle saja, välja valiti tosin projekti

Ühes Kesk-, Ida- ja Lõuna-Euroopa kõige perspektiivikamas tervishoiualaste uuenduste meetmes valisid hindajad välja 12 projekti, mis ühel heal päeval võivad aidata Euroopa kodanikel elada kauem, tervemalt ja õnnelikumalt. Kokku esitati 104 avaldust.

Tosinast väljavalitud projektist laekus neli Sloveeniast, kaks Horvaatiast ja Rumeeniast, ning üks Kreekast, Eestist, Itaaliast ja Slovakkiast. Pakutud lahendused on seotud suurandmete/pilveandmetöötlusega (33%), uute tehnoloogiatega (33%), mobiilirakendustega (17%) ja kantavate seadmetega (17%). Kõik need esindavad tervishoiualaste uuenduste keskseid valdkondi, mis on EIT Healthi vaateväljas.

"Sel aastal korraldasime me EIT Health InnoStarsi piirkondliku innovatsioonikava üleskutse riikide jaoks, mis on Euroopa Innovatsiooni tulemustabeli kohaselt innovatsiooni osas edumeelsemad. Taotluste arv ületas ka meie kõige optimistlikumad ootused," ütles EIT Health InnoStarsi piirkondliku innovatsioonikava juht Mónika Tóth.

"Konkurss tõestas, et tervishoiualaste uuenduste potentsiaal on piirkondlikus innovatsioonikavas osalevates kiiresti areneva majandusega riikides väga kõrge. Taristu võib küll olla veidi vähem nüüdisaegne kui enam arenenud riikides, kuid nende talendipagas on tähelepanuväärne ja uuenduste tegemise suutlikkus muljetavaldav," märkis ta.

Tóthi sõnul on regiooni riikides noored ja andekad inimesed, kes on virtuaalmaailmas taiplikud ja janunevad muutuste järele. "Need on peamised koostisosad tervishoius uuenduslike tehnoloogiate väljatöötamisel, mis loodetavasti parandavad kõikide Euroopa kodanike eluolu," sõnas ta.

Innovatsiooni meede tänavu esmakordselt

EIT Healthi piirkondlik innovatsioonikava on Euroopa programm, mis toetab edumeelsemaid piirkondi uuendusvõimaluste leidmiseks ja arendamiseks tervishoius ja muudes valdkondades.

Programmi raames sel aastal esmakordselt korraldatud innovatsiooni meetme eesmärk oli rahastada kvaliteetseid, tugevaid ja tasakaalus projekte, mida arendaksid kohalikud akadeemilised ja mitteakadeemilised institutsioonid.

Piirkondlikku innovatsioonikava rahastab Euroopa innovatsiooni- ja tehnoloogia instituut ja seda koordineerib tervishoiu valdkonnas EIT Health InnoStars.

EIT Health on mittetulundusühing ning üks suurimaid Euroopa avaliku- ja erasektori partnerlusi tervishoiu innovatsiooni alal. Rohkem kui 150 partneriga moodustab EIT Health Euroopa tippettevõtete, ülikoolide, teadus- ja arenduskeskuste ning haiglate ja instituutide võrgustiku. EIT Healthi ülesanne on luua ökosüsteem, mis võimaldab tulevikus arendada tervishoiuteenuseid, et Euroopa kodanikud saaksid elada kauem, õnnelikumalt ja tervislikumalt.

Kahe miljardi euro suuruse eelarvega arendab EIT Health tervishoiutöötajate oskusi kogu Euroopas, investeerides Euroopa parimatesse talentidesse ja hõlbustades uuenduslike meditsiinitoodete/-lahenduste turustamist ELis.

Üks suuremaid riiklikult rahastatud tervishoiualgatusi

See on üks suuremaid riiklikult rahastatavaid tervishoiualgatusi, mida toetavad Euroopa Komisjon ning Euroopa innovatsiooni- ja tehnoloogiainstituut (EIT).

EIT Health InnoStars on üks EIT Healthi seitsmest geograafilisest piirkonnast, mis keskendub progressiivsematele riikidele, keda Euroopa innovatsiooni tulemustabel (EIS) kvalifitseerib mõõdukate uuendajatena.

InnoStarsi piirkond hõlmab poolt Euroopat, sealhulgas Poola, Ungari, Itaalia ja Portugali piirkondi ning täiendavaid piirkondi, mis kuuluvad piirkondliku innovatsiooni kava programmi – Eesti, Läti, Leedu, Horvaatia, Slovakkia, Tšehhi, Sloveenia, Kreeka, Rumeenia. InnoStars on keskendunud ettevõtluse, innovatsiooni ja hariduse edendamisele tervishoiu, tervisliku elu ja aktiivse vananemise valdkonnas.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755