Autor: Indrek Kald • 3. oktoober 2019

Eesti robotniidukite arendaja pürgib välisturgudele

Eesti noore teadlase Joan Kangro loodud intelligentseid robotmuruniidukeid arendav iduettevõte Kingdom Technologies kaasas mõne nädala eest investoreilt 450 000 eurot ja sihib nende abiga rahvusvahelistele turgudele.
Kingdom Technologiesi asutaja ja tegevjuht Joan Kangro.
Foto: Kingdom

Kangro poolt Šotimaal asutatud robotniidukite arendajaga Kingdom Technologies alustas koostööd Eesti investeerimisettevõte Superangel, mille rahastajate sekka kuuluvad erainvestorid, riiklik SmartCapi hallatav fondifond, LHV pensionifondid ja välisfondid.

Lisaks investeeringule alustab Kingdom Technologies ka Superangeli kiirendiprogrammis.

Superangeli kaasasutaja ja investori Veljo Otsasoni sõnul käib tehnoloogiamaailmas karm konkurents ja aja peale võidujooks. "Oma kogemusest teame väga hästi, et alustavad iduettevõtted vajavad rahastusest isegi enam kontakte ja sama teekonna läbi teinud ettevõtjate nõu ja tuge," märkis ta.

"Seetõttu olemegi Superangeli investeerimisfondi kõrvale loonud Alpine House kiirendiprogrammi, et pakkuda alustavatele ettevõtjatele tuge valdkonna tipptegijate ja Superangeli investorite poolt. Programmis osalejad viime ka USA, Singapuri, Kanada või Euroopa turgudele, kus aitame luua vajalikke kontakte," sõnas Veljo Otsason.

Šotimaal Glasgow ülikoolis mehhatroonika magistrikraadi omandanud Kingdom Technologiesi tegevjuht Joan Kangro ütles, et ettevõtte siht on jõuda kommertspiloodini ja valmistuda ette suuremahuliseks tootmiseks.

"Mul on väga hea meel, et meie investorid jagavad usku, et just meist võib saada maailma juhtiv robotniidukite tootja ning Superangeli aasta kestev kiirendiprogramm loob selleks vajalikud eeldused," lisas ta.

"Investeering lubab meil laiendada meeskonda ja värvata valdkonna tipptegijaid, et tuua turule kommertspiloot ning pakkuda teenust esimestele klientidele, kellega koostöös saame tehnoloogiat testida päris keskkondades ja arendada vastavalt reaalsetele vajadustele," ütles Kangro.

Kui praegused robotmuruniidukid liiguvad niites ebakorrapärase trajektooriga, siis Kingdomi robotid jäljendavad muru niites efektiivset, inimesele sarnanevat liikumismustrit ning suudavad seega katta palju suuremaid alasid.

Lisaks piirab praegustel robotitel tegutsemisraadiust piirdekaabel, kuid Kingdomi robotmuruniiduk piirdekaablit ei vaja, suutes masinnägemise abil tuvastada muru ääred ning lõikamise alad saab määrata aerofotosid kasutades.

Veljo Otsason tõi välja, et investorina hindab Superangel nii meeskonna ambitsioonikust ja kompetentsi kui ka unikaalset tehnoloogiat, mida Kingdom Technologies arendab.

"Oleme veendunud, et Šotimaa tootmisvõimekuse, Eesti arvutiteadlaste kompetentsi ja tehisintellekti arengut soosiva õigussüsteemi ühendamine loob väga head eeldused, et just Kingdom Technologies jõuaks läbimurdeni konkurentidest kiiremini ning koostöös on meil suur potentsiaal eduka innovatsiooni loomiseks," lisas Otsason.

Superangeli kiirendiprogramm Alpine House kestab 12 kuud ning selle eesmärk on ehitada tugev ettevõte, mis jõuaks võimalikult kiiresti järgmise verstapostini, milleks enamasti on järgmine rahastusvoor, kuid võib olla ka kasumlikkus ja orgaaniline kasv.

Alpine House inkubatsiooniprogrammi kandideeris sel hooajal üle 200 idufirma.

Superangel on Eesti investeerimisettevõte, kelle varase faasi investeerimisfond Superangel One investeerib varase staadiumi tehnoloogiaettevõtetesse. Fondi on tänaseks kaasatud 16 miljonit eurot ning see paigutab kapitali kuni 40-sse varase faasi tehnoloogiaettevõttesse.

Superangeli investorite ringi kuuluvad Bolti asutajad Markus Villig ja Martin Villig ning Oliver Leisalu, endine Skype'i tegevjuht ja Teleporti asutaja Sten Tamkivi, TransferWise´i asutaja Taavet Hinrikus, Monese asutaja Norris Koppel, Eesti riigi endine IT-juht ja ettevõtja Taavi Kotka, Mobi partner Veiko Raime, Planet OSi asutaja Rainer Sternfeld, TextMagicu asutaja Priit Vaikmaa jpt. Lisaks erainvestoritele on Superangeli investorite ringis SmartCapi riiklik riskikapitali fondifond, LHV Pensionifondid ja mitmed välisfondid.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755