Autor: Indrek Kald • 4. oktoober 2019

Turvaekspert: näppudega V-märgi näitamine on suur küberoht

Hiinas on hetkel väga populaarne sõrmedega "peace" märgi näitamine ja nii selfide tegemine, mis aga kätkeb endas küberohtu, väidab Telia Eesti andmekeskuste ja turvalahenduste grupi juht Margus Danil.
V-märgi näitamise fotolt võib tuvastada sõrmejäljed.
Foto: Pixabay

Väidetavalt on võimalik kvaliteetse pildi pealt kopeerida inimese sõrmejälgi ning kasutada seda infot sõrmejälje omaniku teadmata mõnda keskkonda või teenusesse sisse logimisel või siis muul viisil isiku tuvastamisel, selgitas ta.

"Loomulikult pole sõrmejälgede kopeerimine sel moel niisama lihtne, kuid samas annab see vihjeid selle kohta, milliseid täna ulmena tunduvaid ründevektoreid võidakse kasutada meie järjest enam digitaliseeruvas keskkonnas tulevikus," sõnas Danil.

Teisalt on maailmas pead tõstmas uut tüüpi küberrünnakud, mis võimaldavad rünnata ja n-ö maha võtta korraga väga erinevaid ettevõtteid ja avalikke asutusi.

"Selle asemel, et rünnata mitmeid ettevõtteid korraga näiteks lunavara rünnakuga, saab sama tulemuseni jõuda ka teisiti ehk läbi nende ettevõtete ühise IT-teenusepakkuja. Sel aastal on teadaolevalt toime pandud juba mitukümmend sarnast rünnakut," ütles Danil.

"Üks asi on nakatada ühe ettevõtte arvutid näiteks lunavaraga, kuid hoopis teine tera on, kui küberpätt suudab seda teha erinevate klientidega läbi nende ühise IT-teenusepakkuja. Töövahendid, millega teenusepakkuja paigaldab kriitilise turvapaiga oma klientidele kiirelt ja mõne hiireklikiga, võib halbades kätes osutuda sama võimsaks tööriistaks lunavara vms levitamisel," kinnitas Telia Eesti andmekeskuste ja turvalahenduste grupi juht Margus Danil.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052