Autor: Indrek Kald • 14. oktoober 2019

E-jäätmetest jääb suurem osa Eestis kokku kogumata

Eestis tekib hinnanguliselt 9000 tonni elektroonikajäätmeid aastas, millest 4000 tonni kogutakse jäätmejaamade ja kogumispunktide kaudu kokku ning suunatakse ümbertöötlemisse.
Skulptor Elo Liivi juhendamisel Tallinnas Telliskivi loomelinnakus kerkinud e-jäätmete "Majakas" sümboliseerib Eestis ühe päeva jooksul tekkivat e-jäätmete hulka – 25 tonni.
Foto: Raivo Tiikmaa

Umbes 55% (5000 tonni aastas) elektroonikajäätmetest liigub Eestis aga muid teid pidi ja nende materjalide ringlussevõtu kohta tootjad kinnitust anda ei saa.

Tänase e-jäätmete päeva puhul viiakse rohkem kui 40 riigis läbi erinevaid tegevusi, pööramaks avalikkuse tähelepanu elektri- ja elektroonikajäätmete taasringlusesse võtu tähtsusele.

Arvatakse, et 2019. aastal tekib kogu planeedil 50 miljonit tonni e-jäätmeid. Maailmas taaskasutatakse igal aastal vaid viiendik e-jäätmeist.

See tähendab, et aastas jõuab 40 miljonit tonni e-jäätmeid prügilatesse, põletustehastesse või müüakse riikidesse, kus puuduvad nõuetele vastavad käitlusvõimalused. Jäätmete ebaseadusliku saatmisega arenguriikidesse põhjustatakse tõsiseid tervise-, keskkonna- ja sotsiaalseid probleeme.

Isegi Euroopa Liidus, kus ollakse juhtival positsioonil e-jäätmete taaskasutamises, kogutakse ja võetakse ringlusesse ainult 35% e-jäätmeid.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755