Autor: Indrek Kald • 15. oktoober 2019

Huawei kutsub Eesti sideoperaatoreid oma Brüsseli küberkeskusesse

Võimaliku seotuse pärast kommunistliku Hiina valitsusega maailmas surve alla sattunud IKT-firma Huawei kutsub Eesti ettevõtteid testima Huawei võrguseadmeid hiinlaste Brüsselis asuvas küberturvalisuse keskuses.
Eesti sideoperaatorid peavad Huawei tehnoloogia kasutamiseks saama riigilt loa.
Foto: Ole Spata/EPA/Scanpix

Huawei Balti regiooni juhi Ricky Cheni sõnul võiks Eesti võtta eeskuju Norrast, kus võrguoperaatorid on vabad valima, kellelt seadmeid soetatakse.

"Oleme ka Eestis valmis pakkuma võrgutehnikat, mis vastab kõigile turvalisusnõuetele. Võimaldame kõigile oma võrguseadmeid ja lähtekoode testida ning turvameetmete tõhususes veenduda meie Brüsseli küberturvalisuse keskuses. Ka Eesti ametnikud ja võrguoperaatorid on väga oodatud neid teste läbi viima," selgitas ta.

Cheni sõnul on oluline mõista, et küberturvalisust saavad tagada ainult tehnilised vahendid ja kaitsemeetmed, mitte poliitiline võitlus.

Brüsseli küberturvalisuse keskus on loodud võrguteenuse pakkujatele ja riiklikele kontrolliasutustele Huawei tehnoloogiate küberturvalisuse testimiseks ja toimimispõhimõtete kontrollimiseks, seda nii riistvara kui lähtekoodide lõikes. Ükski teine tootja sellist võimalust teadaolevalt ei paku.

Eesti riik otsustas hiljuti, et sidevõrke ehitavad ettevõtted peavad kasutusse võetava võrgutehnoloogia osas saama heakskiidu tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti käest, kes omakorda tugineb riigi infosüsteemi ameti, välisluureameti ja kaitsepolitseiameti infole.

Peaminister Jüri Ratas peaks oktoobri viimastel päevadel allkirjastama Washingtonis Eesti ja USA vahelise 5G-teemalise ühisavalduse. Selle mõte on, et 5G-võrke ei saa luua nende firmade poolt toodetud seadmetega, mis on riikide valitsuste mõju all. Huawei on süüdistuse Hiina valitsuse mõju all olemisest tagasi lükanud.

Septembri lõpus teatas Norra digiminister Nikolai Astrup, et riik ei plaani oma sidevõrkudes Huawei seadmeid tõrjuda ega nende kasutamist takistada. Eile langetasid ka Saksamaa valitsuse liikmed pärast pikka arutelu otsuse lubada kasutada Huawei tooteid kogu Saksamaa 5G-võrgus.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755