Autor: Indrek Kald • 16. oktoober 2019

Saksamaa sõnastas 10 nõudmist 5G võrkude ehitajaile

Saksamaa seadis 5G võrkude ehitajaile kümme nõudmist, millele kõik seadmete tootjad peavad vastama, välistamata seejuures ka Hiina Huawei osalemist.
Osa riike peab Huawei telefone ja võrguseadmeid ebaturvalisteks.
Foto: Gregor Fischer/Scanpix

Esiteks peab tootja tegema intensiivset koostööd kasutajatega ohutustehnoloogia valdkonnas ja teavitama kliente viivitamata olemasolevate tootesarjadega seotud uudsetest toodetest, tehnoloogiatest ja uuendustest.

Teiseks tuleb tootjal kinnitada, et kolmandatele isikutele ei edastata teavet lepingulistest suhetest kasutajate või nende esindajatega.

Kolmandaks peab tootja tagama, et organisatsiooniliste ja juriidiliste meetmete abil ei edastata omal algatusel ega kolmandate osapoolte soovil klientide kohta käivaid või klientide vahel liikuvaid andmeid välisriikidele ega Saksamaal tegutsevatele välismaistele organisatsioonidele või isikutele.

Neljandaks tuleb tootjal tõendada, et tal on võimalik õiguslikult ja efektiivselt keelduda andmete edastamisest kolmandatele osapooltele. Seda piirangut ei kohaldata seadusest tulenevale kohustusele jagada teavet (Saksa) julgeolekuasutustega.

Viiendaks on tootjal vaja teavitada kasutajaid kirjalikult koheselt, kui ta ei suuda võetud kohustusi täita.

Kuuendaks peab tootja andma täpset informatsiooni toote turvalisuse arendustööde kohta, kui seda nõutakse.

Seitsmendaks tuleb kriitiliste turvalisusarenduste juures kasutada ainult usaldusväärseid töötajaid.

Kaheksandaks peab tootja väljendama valmisolekut turvakontrollide läbiviimiseks.

Üheksandaks tuleb tootjal kinnitada, et tema toodetesse ei ole teadlikult jäetud turvaauke, et neid ei lisata ka hiljem, ning et kõik avastatud turvaaugud on parandatud või parandatakse koheselt avastamisel.

Kümnendaks peab tootja kinnitama, et teavitab koheselt kõigist turvaaukudest või rünnetest, mis võivad kahjustada seadmete toimimise kvaliteeti ja turvalisust. Tootja peab võtma koheselt kasutusele meetmed niisuguste ohtude kõrvaldamiseks, kui need tekivad.

Handelsblatt: Merkel nõudis Huawei-keelu eemaldamist

15. oktoobril Saksamaal avaldatud telekommunikatsioonisüsteemide käitlemise, andmetöötluse ja isikuandmete kaitse turvanõuded seavad tehnoloogia-neutraalsed standardid kõigile tootjatele.

Saksamaa Liitvabariigi liiduvalitsuse kõneisik ja kommunikatsioonijuht Steffen Seibert teatas esmaspäevasel valitsuse pressikonverentsil, et Saksamaa ei välista ühtki tootjat 5G võrkudes.

Saksa ärileht Handelsblatt teatas varasemalt, et Hiina võimudega tüli vältimiseks sekkus liidukantsler Angela Merkel turvanõuete sõnastamisse ja et tema nõudmisel eemaldati nõuetest klausel, mis oleks otseselt välistanud Huawei seadmete kasutamise.

Siebert lükkas sellise väite ümber, kinnitades, et üheski eelnõu mustandversioonis ei olnudki niisugust piirangut sees, ning et liidukantsler sellesse protsessi ei sekkunud ega Saksa riikliku võrguameti koostatud nõudeid kuidagi ei suunanud.

Huawei Balti juht lubab läbipaistvat koostööd

Huawei Balti regiooni juhi Ricky Cheni sõnul tervitab ettevõte Saksamaa otsust seada ühetaolised mängureeglid kõigile 5G võrgu tehnoloogiate pakkujatele, sest konkurentsi soosiv digitaristu turg annab hoogu ka tööstuse digitaliseerimisele ja digimajanduse arengule, võimaldades mugavamaid infoteenuseid inimestele.

"Saksamaa on seadnud kõrgemad ja ühtlasemad turvastandardid kõigile pakkujatele, kõik võrguseadmete tootjad on õiglaselt ja võrdsetel alustel oodatud Saksamaal 5G võrke välja ehitama, kui nad vastavad turvanõuetele. Selline fakti- ja standardipõhine lähenemine on eeskujuks kogu maailma 5G küberturvalisuse standardi seadmisel," sõnas Chen Huawei pressiteates.

Küberturvalisuse politiseerimine vaid pidurdab tema sõnul tehnoloogia ja ühiskonna arengut ega aita kaasa reaalsete turvalisusküsimuste lahendamisele, millega riigid silmitsi seisavad. "Huawei jätkab avatult ja läbipaistvalt koostööd võrguregulaatorite, klientide ja tööstusorganisatsioonidega, et tagada mobiilivõrkude turvalisus," lubas Chen.

Huawei on saatunud mitmel pool maailmas põlu alla võimaliku seotuse tõttu kommunistliku Hiina valitsusega.

Saksamaa 5G võrkude ehitajatele seatava nõuded on leitavad siit.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755