Autor: Indrek Kald • 29. oktoober 2019

TalTechi targad liftid tuvastavad õige korruse sõitjale silma vaadates

Tallinna tehnikaülikooli (TalTech) IT- ning peagi ka energeetikamajas töötavad targad liftid, mis analüüsivad sõitjate käitumist ning oskavad iseseisvalt sõita sinna, kuhu inimene soovib.
TalTech arendab koostöös Soome Konega intelligentseid lifte.
Foto: Anders Moreno

Soome firmas Kone loodud lift alustab ise sõitu, tuvastades sõitja näo järgi või siis, kui enne sõidu algust öelda liftile "Hei, lift".

"Soovime koostöös Konega pakkuda külastajatele liftiga sõitmisel uut ja meeldivat kogemust, kus ooteajad on väiksemad ja lift saab abistada inimesi erinevates olukordades. Selleks rakendame mitmeid uusimaid tehnoloogiaid," sõnas TalTechi IT-teadlane Mairo Leier.

Praegu mõistab lift eesti keelt, kuid peagi lisandub ka inglise keel. Lisaks korrustele saab öelda ka selle inimese nime, kelle juurde on vaja jõuda, ning lift teab ise viia külalise juba õigele korrusele.

Tark lift jätab meelde kõik liftikülastajad ning kui mõni inimene on sõitnud korduvalt, analüüsib programm näotuvastuse baasil, mis korrusel on keegi peale tulnud ja maha läinud ning mis kellaajal.

Lift teeb igast sõitjast ka pildi ning pärast kolmekümne pildi kogunemist suudab lift piisava täpsusega ise inimese tuvastada ja talle sobiva korruse välja pakkuda. Kui lifti siseneb rohkem inimesi, tuvastatakse automaatselt kõik sõitjad ning sõidutatakse soovitavatele korrustele.

Lifti tööle saamisel on juhtunud ka ootamatusi. TalTechi IT-teadlane Mairo Leier meenutas, et arendustiim pidi inimese asukoha jälgimise algoritmi C++ keelde ümber kirjutama, kuna algselt kasutatud Python oli aeglane ning kippus kogu süsteemi vaba mälu ära sööma.

"Samuti on mitmeid kuid aega võtnud inimeste näotuvastusalgoritmi ja asukoha jälgimise süsteemi andmete sidumine nii, et need alati õiget inimest jälgiksid ja tuvastaksid korrektselt iga inimese lifti sisenemise ja sealt väljumise. Väiksemaid tehnilisi probleeme jätkub teisigi ning koostöös Konega püüame leida neile parimad lahendused," lisas Leier.

Uue funktsioonina lisanduvad peagi ka sensorid, mis tuvastavad lifti ootajad ning saadavad lifti neile järgi õigele korrusele. Arendusprojekti kestab kuni 2020. märtsikuuni ning projekti käigus arendatud funktsionaalsust hakatakse kasutama muuhulgas ka uut tüüpi turvalahenduste ja ligipääsusüsteemide välja töötamisel.

Lifti kogutud andmetele on juurdepääs väga väikesel osal arendustiimist ja liftis sõitjate nägusid ei isikustata. Lisaks tegeleb arendustiim ka võimalike küberrünnakute ennetamisega.

Liftid on osa TalTechi targast linnakust, kus arendatakse tarku keskkondi, asjade internetti ning kus juba sõidavad ringi iseautod, töötavad 5G testvõrk ja liginullenergia ühiselamu ning kuhu on rajamisel tark teekate.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755