Autor: Indrek Kald • 29. oktoober 2019

Valitsus arutab elutähtsate teenuste tagamist kriisiolukordades

Siseminister Mart Helme võtab novembris valitsuse kriisikomisjoni istungil eritähelepanu alla elutähtsate teenuste katkemise ja taastamise kriisiolukordades.
Siseminister Mart Helme.
Foto: Liis Treimann

"Nädalavahetusel tormi tõttu elutähtsate teenuste katkemine Võru linnas on sel aastal juba teine suurem tormist põhjustatud olukord, mille tulemusel on tekkinud ulatuslikud elektrikatkestused. Need on omakorda toonud kaasa mitmete elutähtsate teenuste katkemise – ei toiminud veevarustus, sularahaautomaadid, bensiinijaamad, katkenud oli mobiilside. Me peame olema valmis selliste olukordadega palju paremini toime tulema kui praegu," ütles ta.

Helme sõnul Võrumaa inimeste jaoks kriis veel käib. "Normaalsus pole Võrus veel kaugeltki taastatud ja homme lähen ma ka ise Võrru, et kujunenud olukorraga täpsemalt tutvuda," lisas Helme.

Ta lubas järgmisel valitsuse kriisikomisjoni istungil võtta eritähelepanu alla just elutähtsate teenuste kättesaadavuse ja taastamise kriisiolukordades.

"Eriti tähtsaks pean elektriga, maagaasiga ja vedelkütusega varustamist, riigiteede sõidetavuse tagamist, telefoniteenuse, mobiilside ja andmeside teenuse tagamist ning muidugi ka veega varustamist ja kanalisatsiooni. Talvisel ajal on väga oluline kaugkütte toimimine," ütles Helme.

Vajalikuks peab minister ka õppuste korraldamist. "Näiteks praegugi on meil käimas üleriigiline kriisireguleerimise õppus CONEX, mis vältab kokku kuu aega ja kus iga nädal võetakse fookusesse riigi jaoks oluliste valdkondade toimepidevus. Näiteks mobiilside, vedelkütuste, ravimite ja toidukaupade kättesaadavus kriisiolukorras," märkis Mart Helme.

Siseministri sõnul on tähtis, et iga asutus võtaks vastutuse ja täidaks korrektselt hädaolukorra seadusest tulenevaid kohustusi. Seaduse järgi vastutab iga ministeerium ja asutus kriisideks valmisoleku eest omas valdkonnas:

• majandus- ja kommunikatsiooniministeerium: elektri, maagaasi ja vedelkütusega varustamine, riigiteede sõidetavus ning telefoni- ja andmeside,

• vähemalt 10 000 elanikuga kohalikud omavalitsused: kaugküte, kohalike teede läbipääsetavus, vesi ja kanalisatsioon,

• päästeamet: üleujutus (sh tormist põhjustatud), paljude kannatanutega hoonetulekahju, ulatuslik tööstusõnnetus,

• politsei- ja piirivalveamet: põgenike massiline sisseränne, äkkrünnak, massiline korratus, ulatuslik merepäästesündmus, sealhulgas merereostus,

• terviseamet: epideemiad, ulatuslik mürgistus,

• keskkonnaamet: kiirgusõnnetused,

• veterinaar- ja toiduamet: loomataudid,

• riigi infosüsteemi amet: küberintsidendid,

• Eesti Pank: sularaha ringlus ja makseteenused.

Siseministeeriumi vastutada on riigi üldise kriisireguleerimispoliitika kavandamine ja elluviimine, õigusaktide väljatöötamine, kriisiolukordade ennetamise ja lahendamise eest vastutavate asutuste nõustamine ja koolitamine ning ülesannete täitmise haldusjärelevalve tegemine.

Siseminister Mart Helme sõnul on Võrus juhtunu õppetund, mille abil saab tuvastada kitsakohad ning asuda neid kõrvaldama.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052