Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 31. oktoober 2019

Telekomifirmade TOPi kaksikvõit Seppänenile

Konkurents telekomiturul on ettevõtjate sõnul äärmiselt tihe, kuid vaatamata sellele õnnestus Elisal hõivata Äripäeva telekomifirmade edetabeli kaks esimest kohta.

Elisa Teleteenused tõusis TOPi võitjaks, teisel kohal oli Elisa Eesti AS.

Sami Seppänen
Foto: Andras Kralla

Elisa OYJ kontserni kuuluva ning Eestis telekomiteenustes erakliendi ja kõnekaar­di seg­mendis turuliidriks oleva Elisa Eesti ASi möödunud ja ka tänavuse aasta peamisteks märksõnadeks on juhatuse esimehe Sami Seppäneni sõnul 5G, Elisa Eesti, Starmani ja Santa Monica Networksi ühinemistest tulnud sünergia ning tehnoloogiasektori kiire areng.

TOPi teise koha hõivanud ettevõtte käive kasvas aastaga 5,9% protsenti

Eelmisel aastal jätkas Elisa kiire mobiilse interneti 4G leviala laiendamist ja tihendamist ning rajas üle Eesti hulgaliselt ­uusi tugijaamu, parendades 3G ja 4G levikvaliteeti kokku enam kui 150 uues asukohas.

Sami Seppänen, Elisa Eesti juhatuse esimees
Möödunud aasta head tulemused on kindlasti meie kolme ettevõtte ühinemisest tekkinud sünergia varajane vili. 2018. aasta oli veel paljuski Elisa jaoks kui ühinemise aasta.

Eelmise aasta lõpuks oli Elisa katnud 4G võrguga 99% Eesti territooriumist ning elanikkonnast. Ettevõte avas Eestis esimesena NB-IoT ehk Narrowband Internet of Things võrgu, mis suudab korraga internetiga ühendada kümneid tuhandeid tarku seadmeid, ja Eesti esimese 5G püsivõrgu, mis töötab kolmes Tallinna piirkonnas testsagedusel.

“Möödunud aasta head tulemused on kindlasti meie kolme ettevõtte ühinemisest tekkinud sünergia varajane vili. 2018. aasta oli veel paljuski Elisa jaoks kui ühinemise aasta, kui häälestasime ettevõtet efektiivselt toimima,” ütles Seppänen, kelle sõnul iseloomustas aastat turul üldiselt 5G tulek.

“Klientidele erinevatel põhjustel 5G veel ei paista, aga operaatoritel on olnud palju tegemist sagedustega seotud ebaselgusega. Erinevate tarnijate võimekus nii telefonide kui ka võrguseadmete vallas muutub väga kiiresti ning esimeste klientide elu lihtsustavad lahendused arenevad kiiresti,” lisas ta.

Kaubandussõjad võivad anda tagasilöögi

Muutused rahvusvahelisel tehnoloogiaturul võivad Seppäneni sõnul Eesti tarbijale negatiivselt mõjuda. “Erinevad protsessid on hetkel väga suuresti pooleli, aga olukord on muutlik. Võrguseadmete tarnijaid on maailmas nii vähe ja kui seal sektoris hakkavad kaubandussõjad või riikide vahelised käeväänamised sisse sõitma, siis konkurents nõrgeneb. Eesti tarbijatele võib see ühel hetkel tähendada siiamaani nauditud hüvede kadumist. Eesti on suhteliselt väike turg ja meil on juba praegu mõned tarnijad nõrgalt esindatud. Areng vales suunas võib seda olukorda kiiresti negatiivselt mõjutada,” leidis Seppänen.

Ta lisas, et vaatamata keerukatele oludele maailmas on 2019. aasta Elisa Eestil läinud väga hästi ning kolme esimese kvartali tulemused on tublisti kasvanud. “Eks ­ootame kannatlikult 5Gd ja toome uusi arenguid TV-maailma. Vaatame edaspidi oma sisu tootmist ja tahame olla jätkuvalt uuenduslikud.”

“Kindlasti tahame ka äri­klienditurul astuda samme edasi. 5G ootused ei piirdu kindlasti ainult telekomisektoriga. Vaatan põnevusega arenguid Elisas tehisintellekti ja masinõppe vallas, sest iga kuu tuleb midagi uut ning huvitavat välja. Ühtlasi moodustavad uued tehnoloogiaharud omavahel ka väga tugeva koosluse, mille arenduse ja kasutusega saab ühiskonda efektiivsemaks muuta,” avas Seppänen ettevõtte arenguplaane.

Tööjõuga mitte kõige hullem seis

Tööjõuturust rääkides on Seppäneni sõnul kindlasti ettevõtteid, kelle olukord on hullem, aga kuna Elisa on on tööjõuturul atraktiivne, julgeb ta oletada, et neil läheb paremini kui teistel. Hetkel töötab Elisas 1011 töötajat ja see arv on püsinud suhteliselt stabiilsena.

“Pakume töötajatele väga head töökeskkonda ja juurutame ettevõttesiseselt ning -väliselt uudseid tööviise. Kaugtöö on kindlasti asi, mida meie töötajad väga hindavad ja varem oleme katsetanud lühema tööpäeva ning töönädalaga,” tõi ta näiteid. “Aga jah, uusi inimesi on alati vaja. Igas ettevõttes peab rotatsioon olema, sest ettevõtte uuenemise keskne allikas on töötaja. Kuna tööjõuturg on selline nagu on, siis on turul keeruline olukord ja konkurents uute tegijate peale on suur.”

Tule edukate auhinnagalale!

Kõiki Äripäeva TOPe koondav Eesti edukate ettevõtete TOP 100 ilmub 29. novembril 2019. Enne seda, 28. novembril toimub Lutheri Masinasaalis võitjate pidulik auhinnagala. Info ja registreerimine: pood.aripaev.ee/top100

* 679,5 miljonit eurot oli mullu Äripäeva telekomiettevõtete edetabelis osalenud 25 ettevõtte koondkäive, kasvades aastaga nelja protsendi võrra. Sellest kõvasti üle poole andsid kaks suurt – Telia Eesti ja Elisa Eesti. Keskmine käive töötaja kohta oli ettevõtetel 243 418 eurot, mis oli oluliselt parem kui aasta varasem 183 020 eurot.

* 85,6 miljonit eurot oli mullu edetabeli ettevõtete koondärikasum, kasvades aastaga 7%. Sellest üle poole – 44 miljonit – teenis Telia Eesti, Elisa kontserni kaks tütarfirmat teenisid kokku 31,6 miljonit eurot. Suurima kahjumiga lõpetas aasta mulluses edetabelis teisel kohal olnud riigi osalusega Levira.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052