Autor: Indrek Kald • 7. november 2019

256 eestlast sel nädalal Euroopa suurimal IT-konverentsil Lissabonis

Sel nädalal toimub Lissabonis Euroopa suurim IT-konverents Web Summit 2019, kus osaleb 2150 iduettevõtet üle maailma. Eesti ettevõtjaid on Portugali lennanud üle veerandsaja.
Jristide digitaalset tööruumi arendava Eesti idufirma Avokaado müügijuht Pilleriine Alter Lissabonis.
Foto: Cooler
Lissabonis pakutakse tuntud ettevõtete omanikele ja tippjuhtidele ülevaadet IT-valdkonnast ja veebiarendustest ning räägitakse tulevikuplaanidest. Tänavusel Web Summitil osaleb kokku üle 70 000 inimese, mida on 10 000 võrra rohkem kui eelmisel aastal.
Ka eestlasi on sellel aastal kohal palju, kokku 256 inimest, kes esindavad ettevõtteid nagu Bolt, Klaus, Piixpay, 1oT, MotherLink, RIA.com Marketplaces jt.

Eestist on Web Summitil kaks esinejat. Need on Bolti asutaja Markus Villig ja Martin Kõiva Klausist. Villig räägib üleilmse transpordi ökosüsteemi uuest tõlgendusest ja uuendustest võrgus. Veel kõneleb ta sellest, miks see, kus ettevõte asub, ei määra veel, kui edukaks tema äri võib saada. Lisaks osaleb Villig Web Summiti lõpparutelul.

Web Summit algas iduettevõtteid käsitleva teemaplokiga. Seal sai sõna endine CIA töötaja Edward Snowden, kes 2013. aastal teatas kogu maailmale, et USA luure keskagentuur jälgib mitmes riigis kodanikevahelist internetisuhtlust.

Web Summitil pidas ta ettekande veebisuhtlusest. "Kui meil on suured tehnoloogiad, mida kasutavad väikesed ettevõtted ja mis kaitsevad inimõigusi, siis hakkame liikuma turvalisema maailma poole," sõnas ta.

Avamisel võttis sõna ka Huawei juht Guo Ping, kelle ettekanne oli pühendatud palju kirgi kütnud 5G-le. Pingi sõnul suurendab 5G teenuste turvalisust, operatiivsust ja tõhusust. "See toetab tugisüsteemi kiiret reageerimist, mis võimaldab toime tulla probleemsete olukordadega mitmetes valdkondades," lisas ta.

5G muudab Huawei juhi sõnul ka seda, kuidas me töötame ja elame. "Ta annab meile võimaluse kasutada kõige võimsamaid arvutiseadmeid. Rakenduste ja tarkvara arendajad võivad selle abil täielikult avada oma potentsiaali," sõnas Ping.

Igal aastal külastab Web Summitit Eestis registreeritud Ukraina firma OÜ RIA.com Marketplaces, mille alla kuuluvad automüügisait auto.ria.com ja kinnisvaramüügisait dom.ria.com.

"Tänu oma töötajate pidevale koolitamisele ja maailma parimate IT-konverentside külastamisele arendame ettevõtet edasi. Näiteks käesoleval aastal võtsime me tänu tehisintellektile esimestena maailmas oma saidil kasutusele autonumbrite tuvastamise süsteemi. See mitte ainult ei loe numbreid, vaid ka kontrollib neid kõikidest riiklikest andmebaasidest," ütles ettevõtte RIA.com Marketplaces asutaja Artjom Umanets.

Tema sõnul sõidavad nad Web Summitile mitte ainult selleks, et saada indu uuteks arendusteks. "Mõtleme börsileminekust. Praegu on käimas audiitorkontrollid, investorite koosolekud. Aga me otsime juba iduettevõtteid, millesse saaks edasi investeerida. Ja me oleme huvitatud sellest, et rahastust leiaks nimelt Eesti iduettevõtted," sõnas ta.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755