Autor: Indrek Kald • 11. november 2019

E-residentide firmade aastane maksutulu ületas 10 miljoni piiri

E-residentsuse programm jõudis ajaloolise tähiseni: nimelt tasusid Eesti e-residendid jaanuarist oktoobrini Eestisse makse 10,8 miljonit eurot. Kunagi varem pole programmi aastane maksutulu ületanud kümne miljoni piiri.
E-residentsuse programmi tegevjuht Ott Vatter.
Foto: Liis Treimann

Võrreldes möödunud aastaga on e-residentide loodud Eesti ettevõtete keskmine maksutulu kasvanud 30%.

E-residentsuse programmi tegevjuhi Ott Vatteri sõnul on käesolev olnud aasta programmi jaoks murranguline. "Sõnastasime möödunud aasta detsembris koostöös erinevate valdkondade ekspertidega e-residentsus 2.0 uue strateegilise suuna, milleks on toetada e-residentide ettevõtete väärtuse kasvu. Selle eesmärgi elluviimine näitab juba esimesi tulemusi," selgitas ta.

Eesti ettevõtluskeskkond on Vatteri sõnul rahvusvaheliselt atraktiivne. "E-residentsuse programm aitab kaasa sellele, et Eestisse registreeriksid oma firma ambitsioonikad ettevõtjad, kes hindavad läbipaistvust, lihtsat maksusüsteemi ja innovatiivseid lahendusi. Luues, arendades ja pakkudes neile ettevõtlusega tegelemiseks olulisi teenuseid, suudame kindlasti ka tulevikus jõudsalt Eestile maksutulu kasvatada," kinnitas ta.

Sel aastal on suurima panuse maksutulusse andnud info ja side sektor ning kutse-, teadus-, ja tehnikaalane tegevus, moodustades 35% ehk 3,8 miljonit eurot kõigist sektoritest laekunud e-residentide maksudest. Ühtlasi on e-residentide Eesti ettevõtete arv mainitud sektorites 2019. aastal suurenenud kolmandiku võrra.

"Programm saab detsembris viieaastaseks. Alates programmi käivitamisest on huvi IT-sektoris tegutsemise vastu olnud suur. Eriti torkab silma programeerimisteenust osutavate e-residentide ettevõtete panus, moodustades koguni 81% info ja side sektorist laekuvast maksutulust," märkis Vatter.

Lisaks otsesele majanduslikule tulule, mis moodustub e-residentidelt laekuvatest maksudest ja riigilõivudest, on oluline ka e-residentsuse programmi kaudne tulu Eestile. See moodustub e-residente teenindavate Eesti ettevõtete kasvust, e-residentide investeeringutest Eesti ettevõtetesse ja tulust, mille toovad e-residendid turismisektorisse.

Samuti loob e-residentsuse programm riigile positiivset kuvandit rahvusvahelises meedias, mis aitab kaasa Eesti ettevõtete ekspordile.

"E-residentsuse programm on pälvinud usalduse üle kogu maailma. Täna on mitmete Eesti ettevõtete peamine tulu tänaseks seotud e-residentide ettevõtetele teenuste pakkumisega. Neil on stabiilne kliendivoog, mis aitab laieneda, värvata uusi töötajaid ja seeläbi panustada Eesti majanduse kasvu," selgitas Vatter.

Tulevikus pööratakse tema sõnul programmi majanduslikule mõjule üha suuremat tähelepanu. "E-residentsus peab kasu tooma võimalikult suurele hulgale Eesti inimestest. E-residentide loodud Eesti ettevõtete maksud annavad lisapanuse eelarvesse, leides kasutust hariduses, kultuuris ja sotsiaalhoolekandes," sõnas Vatter.

E-residentsuse programm loodi 2014. aasta lõpus eesmärgiga pakkuda välisriigi kodanikele turvalist ligipääsu Eesti riigi e-teenustele. E-residendi digi-ID-kaardi omanik saab dokumente digitaalselt allkirjastada ja logida sisse portaalidesse ja infosüsteemidesse, mis tunnistavad Eesti ID-kaarti. E-residentsus ei anna kodakondsust, maksuresidentsust, elamisluba ja Eestisse või Euroopa Liitu sisenemise luba.

Alates programmi käivitamisest on üle 61 000 e-residendi Eestisse loonud ligi 7500 ettevõtet, milles töötab üle 1300 inimese. Lisaks kaudsele majanduslikule tulule, mis tuleneb muuhulgas e-residente teenindavate Eesti ettevõtete kasvust ja investeeringutest, on programm ligi viie tegutsemisaasta jooksul toonud Eesti majandusele otsest tulu 25 miljonit eurot.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755