Autor: Indrek Kald • 11. november 2019

Tartu Ülikool otsib välisraha tehnoloogiliste lahenduste arendamiseks

Tartu Ülikool soovib üle-euroopalise võrgustiku kaudu laiendada koostööd rahvusvaheliste ja Eesti ettevõtetega ning hankida välisrahastust uute tehnoloogiliste lahenduste arendamiseks.
Tartu Ülikool osaleb alates 2018. aastast Euroopa innovatsiooni- ja tehnoloogiainstituudi tootmisinnovatsiooni juhtimise kogukonnas.
Foto: Grethe Rõõm

7. novembril toimus Pariisis tootmisinnovatsiooni juhtimise kogukonna EIT Manufacturing avaüritus. EIT Manufacturing on üks kaheksast kogukonnast, mis kuulub Euroopa innovatsiooni- ja tehnoloogiainstituudi (EIT) teadmis- ja innovaatikakogukondade võrgustikku.

Kogukonna tegevuses osaleb ka Tartu Ülikool, kes soovib võrgustiku kaudu laiendada koostööd rahvusvaheliste ja Eesti ettevõtetega ning hankida välisrahastust uute tehnoloogiliste lahenduste arendamiseks.

Euroliidu tööstussektorisse kuulub enam kui kaks miljonit ettevõtet, kus töötab umbes 30 miljonit inimest, ja see sektor annab ligi 20% ELi sisemajanduse kogutoodangust. Tööstuse peaeesmärk on pidada sammu tehnoloogia tormilise arenguga ja töötada välja ringmajanduse põhimõtteid järgivaid lahendusi. EIT Manufacturing on mõeldud selleks, et nende lahenduste leidmisel tuge pakkuda.

Tartu Ülikooli grandikeskuse juhataja Taivo Raud ütles, et EIT Manufacturing soovib aidata kaasa tootmistehnoloogia arenguhüppele, tuues laborites välja töötatud tehnoloogia ettevõtete igapäevasesse kasutusse.

Tartu Ülikooli tugevad küljed selles koostöös on robootika, targad materjalid ja tehisintellekti arendusega seotud tehnoloogia ning neis valdkondades soovitakse jõuda turukõlblike toodeteni. "Võrgustikus osalemine on selgelt elavdava mõjuga. Ülikooli liikmesuse kaudu loome uusi võimalusi ka Eesti ettevõtetele," sõnas Raud. Ülikool osaleb ka võrgustiku koolitustegevuses.

"Ülikooli tehnoloogiainstituudis on juba praegu EIT Manufacturingi raames ettevalmistamisel mitu koostööprojekti, kus ettevõtetena osalevad näiteks Siemens ja Comau ning akadeemilist jõudu lisavad Viini ja Delfti tehnikaülikoolid," tutvustas Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudi robootika dotsent Karl Kruusamäe.

"Meie esimeste koostööprojektide põhieesmärk on tehnoloogiaalase oskusteabe kasvatamine, et suurendada nii tööstussektori seniste töötajate oskusi kui ka koolitada Euroopa majandusruumi jaoks nüüdisaegsete teadmistega tehnoloogiajuhte, insenere ja ettevõtjaid," lisas ta.

Tootmisinnovatsiooni juhtimise kogukonda kuulub 50 partnerit 17 riigist. Peale teadusasutuste osalevad selles mitmed maailma tippu kuuluvad tööstusettevõtted, näiteks Volvo ja Whirlpool. Võrgustik soovib 2026. aastaks panna aluse tuhandele idufirmale, koolitada 50 000 töötajat ja suurendada tublisti keskkonnasäästlike idufirmade osalust.

Tartu Ülikooli grandikeskuse juhataja Taivo Raud arvas, et võrgustiku innovaatikakogukonnaga liitumisest on kasu ka Eesti ettevõtetel. "Võrgustiku liikmena avaneb ligipääs uutele tööstussektori koostööpartneritele, rajatistele ja valdkondadele," ütles ta.

EIT innovatsioonitoetustegevusega liitumiseks on mitmesuguseid võimalusi: koolitus- ja hariduskavad, innovatsiooniprojektid, ettevõtlusinkubaatorid ja -kiirendid.

Euroopa innovatsiooni- ja tehnoloogiainstituut (EIT) on euroliidu eelarvest rahastatud sõltumatu agentuur, mis tugevdab Euroopa konkurentsivõimet ja innovatsioonisuutlikkust suure lisandväärtusega tootmis- ja teenindussektorites.

Tartu Ülikool osaleb alates eelmisest aastast lisaks tootmisinnovatsiooni juhtimise kogukonnale ka linnalise liikumiskeskkonna võrgustikus, samuti on ta tervisevaldkonnale keskendunud innovaatikakogukonna EIT Health täisliige. EIT suurendab uute võrgustike rahastamist järgmise kolme aastaga kuni 50 miljoni euroni aastas.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755