Autor: Indrek Kald • 14. november 2019

Eesti idufirmal koostöö Brasiilia börsifirmaga

Eesti telekomiala idufirma 1oT tõi turule asjade internetiga tegelevatele ettevõtetele suunatud eSIM-kaardi koostöös Brasiilia börsifirmaga Valid, mis on maailma suuremaid SIM-kaartide tootjaid.
1oT asutaja ning tegevjuht Märt Kroodo.
Foto: 1oT

1oT soov on pakkuda asjade interneti ehk IoT (internet of things, ingl k) turul mobiilside operaatoritest sõltumatut teenust. eSIM on uuel tehnoloogial põhinev SIM-kaart, mis võimaldab operaatorit vahetada ühe nupuvajutusega, ilma füüsilist SIM-kaarti välja võtmata.

Pärast mitmeid kuid kestnud teste on 1oT loodud eSIM novembrist alates saadaval. Eesti idufirma eSIM-kaarte toodab Brasiilia firma Valid, kelle lahenduse külge on 1oT liitnud eri mobiilside operaatorite teenused ning arendanud tarkvara pakettide haldamiseks ja juhtimiseks.

1oT asutaja ning tegevjuhi Märt Kroodo sõnul saab IoT seadmete tootja, kes haldab või müüb neid eri riikides, oma seadmeisse panna 1oT eSIM-kaardi. "See võimaldab tal kasvõi iga päev vastavalt asukohale või vajadustele valida meie vahendatavate mobiilside operaatorite hulgast erinev operaatorteenus või pakett. Protsess toimib ühe nupuvajutusega 1oT haldusplatvormil," kirjeldas ta.

Validi tarkvara ja teenuste juhi Pierre Lassuse sõnul on neil rõõm alustada koostööd nii spetsialiseerunud ja innovaatilise ettevõttega nagu 1oT. "Validi eSIM-tehnoloogia ning 1oT andmesidevahendus võimaldavad IoT ettevõtetel keskenduda oma peamisele äritegevusele, ilma et nad peaksid muretsema üleilmse võrguühendusega seotud keerukuste pärast," märkis ta.

"Valid toetab 1oT püüdlusi muuta tänapäevane eSIM-lahendus tarkade seadmete tootjatele laialt kättesaadavaks," lisas Lassus 1oT pressiteate vahendusel.

Märt Kroodo sõnul ei leidu ettevõtet, mis pakuks terviklikku eSIM-lahendust väiksematele tarkade seadmetega tegelevatele firmadele ning selle lünga soovib 1oT turul täita.

"Mobiilsideoperaatoritest sõltumatuna paneme meie kogu pusle kokku, alates eSIM-kaardist endast kuni paljude mobiilsideoperaatorite lepingute ning integratsioonideni välja. Nagu ettevõtte nimigi vihjab, saab mitmes riigis tegutsev klient 1oT käest ühe eSIM-kaardi, ühe platvormi ning ühe lepingu koos ühe kasutajatoega, kuid ligipääsu paljudele mobiilsideoperaatorite teenustele kogu maailmas," märkis ta.

Lisaks levinud 2G, 3G ja 4G võrgutehnoloogiatele on 1oT eSIM võimeline edastama ka NB-IoT ja LTE-M (Cat-M1) ühendusi.

"Kui olemasolev mobiilside operaator on sunnitud tulevikus oma hindu tõstma või kliendil on probleeme võrguühenduse kättesaadavusega, saab ta kohe reageerida ning valida sellise operaatori teenuse, mis vastab tema hetkevajadustele," selgitas 1oT võrguühenduste spetsialist Rameez Sultan. "Selleks ei pea ta SIM-kaarti välja vahetama ega teiste mobiilside operaatoritega uusi pakette läbi rääkima," lisas ta.

Valid on 60aastase kogemusega Brasiilia börsil noteeritud tehnoloogiaettevõte. Valid on suuruselt viies SIM-kaartide tootja ning üks kümnest suuremast pangakaartide tootjast maailmas. 6000 töötajaga ning 16 riigis tegutsev firma pakub ka digiturvalisusega seotud teenuseid

1oT on mobiilside operaatoritest sõltumatu 2G, 3G, 4G, NB-IoT ja LTE-M andmesideteenuse pakkuja ülemaailmsetele asjade internetiga tegelevatele ettevõtetele. 1oT koondab erinevate mobiilsideoperaatorid ühele teenusplatvormile ning võimaldab targa seadme tootjatel saada võrguühendus 180 riigis ühelt teenuspakkujalt — koos ühe iseteenindusplatvormi, arve ja eSIM kaardiga. Tänaseks on 1oT müünud 300 000 SIM-kaarti IoT seadmetele üle maailma.

Kuidas ettevõtted peavad valmistuma asjade interneti tulekuks, rääkisid 1oT juht Märt Kroodo ja Elisa äriarenduse juht Merli Üle 28. oktoobril ka Äripäeva raadios äritehnoloogia saates, mis on järelkuulatav SIIT.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755