Autor: Indrek Kald • 17. november 2019

Sauele kerkiv 100 miljoni eurone andmekeskus sai ehitusloa

Saue vald andis ehitusloa Baltimaade suurimale andmekeskusele, mille kogumaksumuseks kujuneb üle saja miljoni euro.
Andmekeskust rajava MCF Group Estonia juht Kert Evert.
Foto: Andras Kralla

Andmekeskuse rajaja, MCF Group Estonia juhi Kert Everti sõnul on see esimene andmekeskus Eestis, mille detailplaneering ja ehitusluba on koostatud spetsiaalselt lähtudes andmekeskuse vajadustest. "Planeering ja luba vastavad ka Eesti riigi infosüsteemide kolmeastmelise etalonturbe ISKE standardile," ütles ta.

Andmekeskus rajatakse mitmes etapis. Everti sõnul on esimese etapi ehitamise hind suurusjärgus 25 miljonit eurot ning kogumaksumus üle 100 miljoni. "Praegu käib kolme suure ehitusettevõtte vahel hange ja peatöövõtja selgub lähiajal, misjärel alustame kohe ka ehitusega," märkis Evert.

Kert Everti kinnitusel võimaldab asukoht tagada turvanõuete täitmise ning piirkonnast jooksevad läbi ka vajalikud suuremahulised fiiberoptika- ja elektriühendused. Viimase osas on sõlmitud leping Eleringiga.

Andmekeskus projekteeriti koostöös Soome spetsialistidega. Hoone ülesehitus on modulaarne, mis tähendab, et iga kliendi jaoks on võimalik välja ehitada vajadustest lähtuvalt privaatsed seadmeruumid. Lisaks luuakse võimalused tänapäeval populaarsust koguvate väikeste konteinertüüpi andmekeskuste majutamiseks.

Projekti algatasid 2015. aastal erainvestorid, kellest suur osa on Soomest füüsilised ja juriidilised isikud. Andmekeskuse rajamist on toetanud praegusesse teiste seas ka EAS, majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning veel kümmekond avaliku ja erasektori asutust.

Andmekeskuse rajamist juhtiv Kert Evert on varem töötanud muuhulgas Elisas ja Tele2s.

Saue ja Harku valla piirile rajatava andmekeskuse hoonete pindala on 14–35 000 ruutmeetrit mahutavusega 1000+ seadmekappi 40 000 serveriga. Andmekeskuse võimsus on 20+ megavatti, mida tagavad kaks 110kilovoldist sõltumatut elektriühendust ning lisaks diiselgeneraatorite 200 000-liitrine kütusevaru.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755