Autor: Indrek Kald • 22. november 2019

RIA: rottide näritud kaabel aitab meil selgelt välja tuua, kust king pigistab

Hiljutine katkestus aitab meil selgelt välja tuua, kust king pigistab, ning milliste näiliselt totrate, kuid siiski tõsiste ohtudega peame rinda pistma, kommenteeris riigi infosüsteemi amet (RIA) äsjast rottide "rünnakut" riigivõrgu vastu.
Riigivõrgu öine parandamine.
Foto: RIA

Üleeile selgus RIAs, et Harjumaal on rotid närinud riigivõrgu kaableid, mille tulemusena olid mõnda aega häiritud muuhulgas nii portaali eesti.ee, haigekassa, Eesti Loto kui RIA enda teenused. Eile ilmnes, et vigastatud kaableid olid 300 meetri jagu.

Eile õhtul kella 22 paiku hakkasid RIA partnerid Harjumaal välja vahetama rikutud riigivõrgu andmesidekaablit. Öösel kella kolmeks olid kaablikiud kokku keevitatud ning võrguühenduste testimise ja kontrollimisega lõpetati varahommikul kell viis.

"Tööd sujusid ning probleeme ei esinenud. Kui olime uue kaabli paigaldanud, siis testisime, kas andmevahetus toimib. Meie vaatest olid kõik süsteemid töös," ütles RIA riigivõrgu osakonna juht Kaido Plovits.

Ta lisas, et täna suheldakse uuesti riigivõrgu klientidega ning veendutakse, et ka nende töös pole tõrkeid.

Plovits kinnitas, et sarnaseid katkestusi aitab vältida lisaks uutele seadmetele ka praegu töös olev riigiside strateegia. "Riigis on iga sent arvel ning hiljutine katkestus aitab meil selgelt välja tuua, kust king pigistab, ning milliste näiliselt totrate, kuid siiski tõsiste ohtudega peame rinda pistma," sõnas Plovits.

Arutelud riigi sidevõrgu ja taristu tuleviku osas jätkuvad majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis.

RIA riigivõrgu osakond pakub andmeside- ja internetiteenust riigiasutustele ning kohalikele omavalitsustele, erandjuhul ka riigi nimel avalikku teenust osutavatele juriidilistele isikutele. Pakutava andmeside kiirus on enamasti kuni üks gigabait sekundis, aga seda saab vajadusel tõsta kümne gigabaidini sekundis. Riigivõrk tagab, et riigiasutuste internetiliiklus on suures osas Eesti sisene ning ei läbi teiste riikide seadmeid.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474