Autor: Indrek Kald • 26. november 2019

Digiriigi häkatoni võidutöö säästab aega äriregistris

Kolmandat korda toimunud digiriigi häkatoni võitis konsultatsioonifirma Civitta ja IT-ettevõtte Singleton ühislahendus, mis säästaks ettevõtjate aega äriregistris toimingute tegemisel.
Võidutiim koos värske väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri Kaimar Karu (vasakul) ja MKMi asekantsleri Siim Sikkutiga (paremal).
Foto: Garage 48

Lahenduse eesmärk oli muuta koosolekute pidamine ja muude toimingute (nt juhatuse liikmete või põhikirja muutmine) tegemine äriregistris e-koosolekute platvormi abil digitaalseks, mis võimaldaks ühingutel korraldada koosolekuid efektiivsemalt, kontrollida hääletustingimusi ja tulemusi automatiseeritult ning nõuetele vastavaid dokumente automaatselt genereerida ja registripidajale esitada.

Žürii esimehe, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi IKT-asekantsler Siim Sikkuti sõnul on võidutöö puhul positiivne, et sellise e-platvormi loomine on juba ka vastavasse seaduseelnõusse sisse kirjutatud ja see annab lootust ettevõttega reaalse koostöö jätkumiseks.

"MKMi poolt püüame pakkuda omapoolset tuge kõigile osalejatele ja teha üha enam, et häkatonidel väljatöötatud lahendused ei jääks seisma, vaid leiaksid oma koha meie digiriigis," ütles ta.

Ettevõtteid Civitta ja Singleton esindas kuueliikmeline meeskond, mida juhtis Triin Andersson ning kuhu kuulusid Meelis Niinepuu, Giorgi Khundzakishvili, Raman Shapaval, Jurgen Herzmann ja Indre Suur.

Probleemipüstituse häkatonile välja käinud justiitsministeeriumi õiguspoliitika osakonna nõuniku Kairit Kirsipuu sõnul on praegu käimas ühinguõiguse revisjon, mille raames on pakutud uuendusena välja ka e-koosoleku pidamise võimalus. Häkaton andis võimaluse eelnõu väljatöötamise faasis pakutav uuendus n-ö praktikas tehnoloogiliselt läbi mängida.

"Nii saame eelnõu veel vajadusel kohendada ja ei pea hiljem seadust tehnoloogiasse pressima, vaid vastupidi – seadus ja vastav tehnoloogiline lahendus luuakse koostöös," lisas Kirsipuu.

Justiitshalduspoliitika osakonna nõuniku Berit Tasa sõnul on e-platvorm kindlasti vajalik ja erinevad huvirühmad on antud tagasisides selle idee ka hästi vastu võtnud. "Uudne lahendus aitaks ühingutel edaspidi koosolekuid senisest mugavamalt ja lihtsamalt korraldada ning otsuseid vormistada ja äriregistrile edastada. See võimaldab märkimisväärset aja ja raha kokkuhoidu nii ühingutele kui ka riigile," kinnitas ta.

"Hea lahenduse leidmisele olid väärt nõuga abiks meie IT-partner registrite ja infosüsteemide keskus ja Tartu maakohtu registriosakonna esindaja," lisas Tasa.

Häkatonil 2.-3. kohta jagama jäänud Proeksperdi meeskond lahendas prokuratuuri pakutud probleemi ja töötas välja kantseliidi väljajuurimise tööriista Microsoft Wordile. Meeskonna esindaja Kunnar Kuke sõnul oli üritus osalejatele väga motiveeriv.

"Häkatonil pakutud probleemi oli etteantud vähese aja jooksul nii tootearenduselt kui ka tehniliselt väga huvitav lahendada. Loodan, et meeskondade pingutus jõuab peagi ka Eesti inimeste igapäevaellu," sõnas ta.

20.-22. novembrini toimunud järjekorras kolmas digiriigi häkaton tõi kokku 12 tiimi tehnoloogiaettevõtetest, kes püüdsid 48 tunni jooksul lahendada erinevaid avaliku sektori päriselulisi probleeme. Arendustalgutel läks 2.-3. koht jagamisele Proeksperdi ja Küberväejuhatuse tiim #3 vahel.

Esimene lõi prokuratuuri jaoks kantseliidi väljajuurimise tööriista ning kaitseväelased lõid rakenduse maanteeametile, mis aitaks dokumentidest automaatselt sõiduki tehnilisi andmeid maha lugeda.

Žüriis osalenud ja auhinna üle andnud väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kaimar Karul oli hea meel näha ettevõtteid ja riigiasutusi koostööd tegemas. "Riigiasutuste probleemipüstitused olid väga mõistlikud ja mitmed lahendused oleksid pärast väiksemahulisemat lisatööd valmis kasutuselevõtuks. Loodan, et häkatoni tulemusel jätkub reaalne koostöö riigi ja ettevõtete vahel," lisas ta.

Digiriigi häkatoni korraldas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium koostöös Garage48ga.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052