Autor: Indrek Kald • 3. detsember 2019

Eesti IT-firma osaleb Google´i arendustarkvara loomises

Eesti iduettevõte Nevercode sõlmis koostööleppe Google´i uue arendustarkvara Flutter loojatega, mille sisuks on arendusprotsessis osalemine ning veateadetele esmane reageerimine.
Nevercode´i juht Martin Jeret tänavusel mobiilside maailmakongressil Barcelonas.
Foto: Nevercode

Suvel sõlmitud lepe on samm edasi tihedama koostöö suunas Google´i ja Flutteriga ning võimaldab Nevercode´il kui Flutteri eksperdil lisaks toote Codemagic arendamisele otseselt panustada ka Flutterisse.

Koostööleppe sisuks detailsemalt on Flutteri GitHubi repositooriumis raporteeritud probleemide esmane ülevaatus ja analüüs. Kuna Flutteri arendustarkvara on vabavara ja kõik huvilised võivad selle arendamisele kaasa aidata, siis Flutteri populaarsuse kasvades on jõudsalt kasvanud ka raporteeritud tõrgete ja uute tootearendussoovide hulk GitHubis.

Nevercode´i projektijuhi Helina Ariva kinnitusel on nüüdseks üle vaadatud kõik kogunenud probleemitõstatused, mis võimaldab Flutteri tiimil efektiivsemalt tegeleda relevantsete probleemidega ning keskenduda koostöös Flutteri kogukonnaga kasutajasõbralikuma tarkvara arendamisele.

"Pea kolme kuu jooksul oleme analüüsinud ja klassifitseerinud üle 8000 raporteeritud probleemi. Flutteri meeskonnaga koos töötamine on meile andnud väärtusliku arusaama Flutteri arendajate ettekujutusest sujuvast arendusprotsessist, mida püüame rakendada ka oma Codemagic CI/CD tootes. Lepingu kohaselt saame tulevikus lisaks defektide analüüsimisele kaasa rääkida ka koodimuudatuste osas," lisas ta.

Nevercode´i tegevjuhi Martin Jereti sõnul sai koostöö alguse sellest, kui Nevercode esitles eelmise aasta detsembris Google´i suurüritusel Flutter Live oma uut toodet nimega Codemagic, mis on esimene spetsiaalselt Flutteri rakendustele mõeldud pideva integratsiooni ja pideva tarne (CI/CD) tööriist rakenduste automaatseks ehitamiseks, testimiseks ja levitamiseks.

"Meie edu taga on olnud fookuse hoidmine ja Flutteri arendajatele parima võimaliku toote pakkumine," lisas Jeret.

Flutter võimaldab ühe lähtekoodi baasil luua rakendusi Androidile, iOSile, desktopile ja veebile ja on 10 GitHubi populaarseima tarkvararepositooriumi seas. Selle mobiiliarendustarkvara on kasutusele võtnud juba Alibaba, BMW ja Google ise.

Jereti ütlusel täieneb Flutteri arendustarkvara pidevalt. "Suured ettevõtted on pööranud pilgud tehnoloogia poole, mis lubab luua rakendusi mitmele platvormile ühe koodibaasiga. Ühelt poolt on siin muidugi rahaline kokkuhoid, sest piisab ühest mobiiliarendajate meeskonnast, kuid teisalt võimaldab Flutter luua ka innovatsiooni disainis, sest sellega on võimalik täita disainerite kõige loomingulisemad ideed lihtsa vaevaga, mis varem polnud võimalik," selgitas ta.

"Meie toode aitab Flutteri rakenduste arendajatel testida ja levitada rakendusi ilma ühtegi klikki tegemata. Me oleme põimitud nende arendusprotsessiga ja meie toode toimib kui tausta teenus. Klientide tagasiside kohaselt aitame me saavutada 20% efektiivsema arenduse ehk sääst on ca $100 000 aastas viieliikmelises tiimis," kinnitas Martin Jeret.

Google´i Flutteri ja Darti tootejuht Tim Sneath väljendas aasta tagasi veendumust, et Flutteri arendajatest saavad Codemagicu fännid. "Nevercode´i Codemagicu toode muudab kogu rakenduse ehitamise protsessi valutuks, võimaldades minimaalse seadistamisega genereerida ühestainsast lähtekoodist iOSi ja Androidi rakenduste binaarid," lisas ta toona.

Aasta hiljem on Codemagic kujunenud Flutteri arendajate seas esmaseks valikuks. "Alates esimese stabiilse versiooni väljakuulutamisest on Codemagic olnud väärtuslik Flutteri kogukonna liige ja me ootame põnevusega koostöö jätkumist," märkis Google´i tehniline programmijuht Ray Rischpater.

Kahe aastaga on Nevercode´i meeskond kasvanud 17-liikmeliseks ja Eesti firma praeguste klientide hulka kuuluvad suurettevõtted nagu Toyota, Walmart, SurveyMonkey, Univision ning Channel 4. Codemagic on Nevercode´i pilvepõhine pideva integratsiooni ja pideva tarne (CI/CD) tööriist Flutteri rakenduste ehitamiseks.

Martin Jeret sai Nevercode´i toote- ja arendusjuhist firma tegevjuhiks tänavu septembris, mil ettevõtte kaasasutajad ning juhid Triin Kask ja Kristian Sägi juhtimisest taandusid, et jätkata nõunikena.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755