Autor: Indrek Kald • 4. detsember 2019

Kodu virtuaalseks elektrijaamaks muutev Eesti idufirma kaasas kapitali

Virtuaalseid elektrijaamu loov ettevõte GridIO kaasas kapitali Eestist ja Singapurist, et liikuda oma tehnoloogiaga välisturgudele.
GridIO kaasasutaja Sandor Liive juhtis üheksa aastat Eesti Energiat.
Foto: Andras Kralla

Konrad Hanschmidti ja Sandor Liive asutatud OÜ GridIO 2.0 kaasas kapitali Eesti investeerimisfirmadelt Sunly, United Angels VC ja Hausers Grupp ning Singapuris põhinevalt Decacorn Capitalilt.

Kui elektriturul on võimsusest puudu, näiteks tuulepargid on vähese tuule tõttu seiskunud, vähendab GridIO märkamatult mõneks sekundiks või minutiks koduste elektriseadmete, esialgu boilerite ja elektrikütte tarbimist. See aitab ära hoida voolukatkestusi, ning kodutarbijad saavad oma paindlikkuse eest tänu GridIO teenusele lisatulu.

GridIO teatel on nad juba sihikule võtmas ka järgmise põlvkonna elektriseadmeid nagu kodused elektriauto laadijaid ning targad õhkpumbad, et neid oma platvormiga ühendada ja kasvavasse ökosüsteemi integreerida.

Võrguoperaatoritel ja elektrifirmadel võimaldab GridIO teenus paremini süsteemi tasakaalustada. Iduettevõtte asutajad usuvad, et GridIO lahendusest võib saada väga oluline abinõu, mis võimaldab lisada rohkem taastuvenergiat ning seega elektrisektorit dekarboniseerida - kombineerides asjade interneti, detailse andmeanalüüsi ning elektriturul kauplemise.

Uuel aastal sisenetakse Soome turule

Konrad Hanschmidti sõnul kasutab GridIO lisakapitali, et oma tehnoloogiat edasi arendada ja esimese välisturuna liikuda Soome. Järgmise aasta alguses, koostöös kohalike majapidamiste ja turupartneritega, hakkab GridIO Soomes oma pilveplatvormi kaudu koduseid elektriseadmeid kombineerima virtuaalseteks elektrijaamadeks.

Nende virtuaaljaamade kaudu on GridIOl võimekus võrgu tasakaalustamisele kaasa aidata - olles süsteemile toeks nagu tavalised elektrijaamad, kuid tehes seda kiiremini, targemini ja ilma CO2 heitmeteta.

Gridio kaasasutaja Konrad Hanschmidt juhtis viimased neli aastat Singapuris maailma suurimas toorainefirmas BHP energia ja tehnoloogia analüüsi. Enne seda oli ta seitse aastat Londonis juhtivas taastuvenergia konsultatsiooni firmas Bloomberg New Energy Finance CO2-turgude meeskonna juht.

Teine kaasasutaja Sandor Liive töötas aastail 2005-14 Eesti Energia juhatuse esimehena, tõstes ettevõtte Eesti ihaldatuimaiks tööandjaks.

Paindlik tarbimine on energiasektori järgmine tiigrihüpe

GridIO investori, Sunly tegevjuhi ja kaasasutaja Priit Lepasepa sõnul suureneb taastuvenergia tootmine juba lähitulevikus märkimisväärselt. "Odavaim viis seda elektritarbimisega ühtlustada on võtta kasutusele tarbimise juhtimine. Me usume, et just sealt tuleb energeetika järgmine tiigrihüpe, mistõttu on Sunly strateegia üks osa keskenduda tarbimiskajaga tegelevatele iduettevõtetele," sõnas ta.

Üks uus investor on ka Singapuris asuv riskikapitalifond Decacorn Capital, mis varem on investeerinud iduettevõtetesse USAs, Iisraelis ja Singapuris. "Kuigi juba algusest peale meeldis meile GridIO platvormi idee, siis eelkõige oli see usk ettevõtte asutajatesse ja nende võimekusse tehnoloogiat välja arendada ja turustada, mis meid investeerimiseni viisid. Me usume, et GridIOst saab mõjukas energiamaailma raputaja," selgitas Decacorn Capitali asutaja ja partner Debneel Mukherjee.

Riskikapitalifondi United Angels VC asutaja ja partneri Gerri Kodrese sõnul omavad nad pikaajalist kogemust tehnoloogiavaldkonna idufirmadesse investeerimisel. ning eriti meeldivad neile ettevõtted, mis üritavad raputada või paremaks muuta mõnd suurt ja traditsioonilist tööstusharu.

"Näeme, et GridIO "tark" platvorm muutub tuleviku energiasüsteemide kriitiliseks osaks, täites võtmerolli tootjate, elektrivõrkude ja lõpptarbijate vahel ning muutes kogu väärtusahela oluliselt efektiivsemaks. Usume, et asutajatel on potentsiaali see visioon reaalsuseks muuta," märkis ta.

Hausers Grupi juhatuse liikme Janno Pariku sõnul otsustasid and investeerida GridIOsse, sest valdkonnas on palju potentsiaali. "Meeskonnas on oma ala professionaalid, mis ajendas sellise investeeringu tegemist," lisas ta.

GridIO valmistub ELi kliimaneutraalsuse plaaniks

GridIO peamine teenus – elektritarbimise paindlikkuse pakkumine – on üks neljast alustalast Euroopa Liidu 2050. aasta kliimaneutraalsele elektrisüsteemile, mille visiooni avaldas Euroopa Komisjon eelmisel aastal. Tuule- ja päikeseenergiast on varsti saamas suurim elektriallikas Euroopas ning kiiresti reageeriv ning tark elektrivõrk on olulised nende tehnoloogiate volatiilsuse tasakaalustamiseks.

GridIO esialgne sihtturg on elektrisageduse reguleerimine, mida haldab kohalik võrguoperaator Fingrid. Eestis ootab GridIO selle turu avanemist aastaks 2025, kui toimub Vene võrgust desünkroniseerimine.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755