Autor: Indrek Kald • 10. jaanuar 2020

Klemens Arro: Amazoni 77 uut teenust ja miks on need olulised

Amazon tutvustas hiljuti USAs Las Vegases 77 uut toodet, teenust ja muutusi funktsionaalsuses. Uudiseid jagus nii turvalisuse, tehisintellekti kui ka kvantarvutite kohta, ülevaate neist teeb ADM Cloudtechi juht Klemens Arro.
Amazoni üritus re:Invent detsembri alguses Las Vegases.
Foto: Amazon

Detsembri alguses Las Vegases toimunud Amazoni ürituselt re:Invent valis Klemens Arro välja kaheksa eriti olulist uudisteenust.

Amazon Braket

Teadlastele ja arendajatele mõeldud Amazon Braket pakub arenduskeskkonda kvantalgoritmide loomiseks, nende testimiseks kvantarvutite simulatsioonides ja kvantriistvaratehnoloogiate valimisel. Selle teenusega teeb Amazon kvantarvutid kättesaadavaks laiemale hulgale kui ainult teadlased. Teisisõnu – kvantarvutite ajastu jõuab üha lähemale meile kõigile. Kui arvestada, et ka Microsoft kuulutas mõni aeg tagasi välja oma kvantarvutite programmi, siis on selge, et kvantajastu koos kõige sellega kaasnevaga on juba käega katsuda.

AWS Compute Optimizer

Nagu nimigi ütleb, hõlbustab masinõppel põhinev tasuta soovitusteenus AWS Compute Optimizer ressursside optimaalset kasutamist ehk teisisõnu aitab vältida olukorda, kus klient ostab "igaks juhuks" rohkem ressursse, kui tegelikult vaja läheb ja maksab teenuse eest liiga kõrget hinda.

Ka vastupidine olukord – kasutatakse liiga vähe ressursse – ei ole kasulik, sest võib põhjustada rakenduste madala jõudluse, kuigi hoiab kokku raha. Kuldse kesktee leidmiseks on Amazon tööle pannud tehisintellekti, mis (kes?) õpib ära kliendi rakenduse vajadused ja oskab selle teadmise põhjalt soovitada kõige optimaalsemat instantside kasutust.

Lisaks kergendab see teenus ka nende ettevõtete elu, kes ei kasuta kogenud spetsialistide abi ressursside optimeerimiseks. Vajadust inimese järele see küll täielikult ei kaota, kuid planeerimist kergendab kõvasti.

Amazon CodeGuru

See on uus, praktiline ja väga vajalik teenus Java arendusmeeskondadele, kes otsivad pidevalt võimalusi, kuidas oma koodi kvaliteeti parandada. Tavaliselt kasutatakse selleks kas automatiseeritud või manuaalset koodikontrolli ehk valmis loodud kood vaadatakse üle spetsiaalsete rakenduste või teiste arendajate poolt.

Automaatset kontrolli saab päris edukalt kasutada standardite järgimise ja baasvigade tuvastamisel, kuid keerukamate probleemidega jäävad masinad üldjuhul hätta ja arendajad peavad endiselt üksteise koodi kontrollima.

Samas ei ole see sugugi halb praktika, sest nõnda tehes õpitakse üksteise vigadest ja ennetatakse probleeme. Paraku ei saa aga sel viisil teha väga suurte rakenduste koodikontrolli, sest tervikut on keeruline hoomata ja pahatihti on ka arendajad vahetunud.

Amazon on oma tehisintellekti treeninud mahukate koodibaasidega nägema suurt pilti ja tänu sellele suudab CodeGuru tuvastada isegi kõige väiksema muudatuse mõju kogu rakendusele; jälgib, et rakenduse tasemel käsitletaks sensitiivseid andmeid vastavalt nõuetele; veendub, et uued arendused järgiksid varasemaid edukaid praktikaid; tuvastab koodimuudatuste mõju ressursside tarbimisele jpm.

Lisaks töötab CodeGuru ka production-servereis, kus see õpib rakenduse töömustreid ning koodimuudatuste mõju sellele. Jääme põnevusega ootama aega, mil CodeGuru toetab lisaks Javale ka teisi keeli.

Fargate Spot

Rakenduste jooksutamine konteinerites ei ole midagi uut, vaid pigem hea tava nii idufirmade kui suurettevõtete arendustes. AWS Fargate on siinkohal suureks abiks konteinerite lihtsas ja töökindlas jooksutamises. Detsembris välja kuulutatud uus funktsioon Fargate Spot võimaldab Fargate konteineritega kasutada spot-instantse. Teisisõnu – kui kasutaja rakenduses on mingid lühikese elueaga instantsid, siis saab nüüd Fargate Spot abil nende tööde jooksutamiseks kasutada spot instantse. Kusjuures nende instantside kasutamise pealt võib saada kuni 70% hinnavõitu.

Amazon RDS Proxy

RDS Proxy ei ole just ülemäära revolutsiooniline, kuid igapäevatöös väga praktiline ja oodatud teenus, mis lahendab ühe olulise valukoha. Rakendused suhtlevad andmebaasidega, luues selleks ühendusi, mis tarbivad serveri mälu ja arvutusressursse. Kui selliseid ühendusi on väga palju või neid avatakse ja suletakse sageli, võib kannatada andmebaasi mälu- ja arvutusvõimsus ning tekib n-ö pudelikaela efekt, mis tähendab aeglasemat jõudlust.

Et sellist kitsaskohta vältida, ongi nüüd olemas RDS Proxy ehk puhverserver, mis asub rakenduse ja andmebaasi vahel, kogub ja jagab loodud andmebaasiühendusi ning parandab andmebaasi tõhusust.

Amazon Transcribe Medical

Meditsiinivaldkond ja -tehnoloogia on praegu kõige kuumemad sõnad ja selle tunnistuseks on ka Amazon Transcribe Medical, mille ülesanne on protokollida arstide märkmeid (näiteks operatsioonisaalis) ja arsti ning patsiendi vahelist vestlust. See ei ole siiski lihtlabane kõne tekstiks muutev rakendus, vaid mõistab nii kirjavahemärkide vajalikkust kui suurtähtede kasutamist ja lubab arstidel häälteadete kirjutamiseks loomulikul viisil rääkida.

Saamaks aimu, kuidas see lahendus toimib, kujutle ennast arsti vastuvõtule, kuid erinevalt tavapärasest ei istu arst näoga monitori poole, vaid tema tähelepanu kuulub 100% sulle. Märkmeid teeb, salvestab ja edastab robot.

AWS Wavelength

Samal ajal, kui mõned võitlevad 5G vastu, on mitmeid, kes selleks valmistuvad. AWS on üks neist. Hoolimata kõigest on 5G oluline hüppelaud nii võrkvärgi kui kogu meie ühendatud tehnoloogia arengule. Ja seda mitte ainult märkimisväärse ühenduskiiruse pärast, vaid ka väga madala latentsuse tõttu.

Seetõttu töötab Amazon juba praegu aktiivselt koos mitme telekomiga, et tuua olulisemad AWSi teenused 5G võrkudele lähemale ja rakendada ülimadalal latentsustasemel teenuseid üle 5G võrkude.

AWS Wavelength võimaldabki luua rakendusi, mis teenindavad mobiilseid kasutajaid ja madalat latentsust nõudvaid seadmeid 5G-võrkudes, nt mängude ja reaalajas video voogesitus, masinõpe ning liit- ja virtuaalreaalsus.

Migrations for End-of-Support Windows Server Applications

Suuremate ettevõtete puhul on täiesti tavaline, et kusagil süsteemides on olulistes rollides endiselt tööl ammu aegunud rakendused. Enamasti asuvad need vanadel Windowsi serveritel, mida enam ei toetata, ning reeglina ei julge keegi nende migreerimist ette võtta, sest iidne, kuid siiski veel vajalik rakendus võib katki minna. See hirm ei ole sugugi põhjendamatu, sest ilma väga spetsiifiliste teadmiste, suure kogemuse ja lähtekoodita ei tasugi migratsiooni ette võtta.

Nüüd on Amazon loonud programmi, mis aitab lahutada töötavat rakendust aegunud operatsioonisüsteemi sõltuvusest. Seejärel on juba lihtne migreerida rakendus uuematele Windows serveritele AWS’is, mis tagavad operatsioonisüsteemi ajakohasuse ja võimaluse kaitsta oma servereid värskemate turvauuendustega. Kogemus õpetab, et päris oma jõududega ei tasu nii riskantset migratsiooni siiski ette võtta, sest tundmatuid näitajaid on palju.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755