Autor: Indrek Kald • 14. jaanuar 2020

Krediidikindlustuse kahjujuhtumite TOP3 seas ka elektroonikatootja

KredEx Krediidikindlustuse poolt mullu hüvitatud suuremate kahjujuhtumite TOP3 seas oli ka Harjumaa elektroonikatootja, kellele koostööpartner polnud õigeaegselt arveid tasunud.
Läinud aasta suuruselt kolmas kahju langes elektroonikaseadmete tootjale.
Foto: Pixabay

Suurim kahju oli mullu 63 000 eurot, mis hüvitati keemiatooteid valmistavale ettevõttele, kes tegi äri Hollandi firmaga. Suuruselt teine kahju, 48 000 eurot hüvitati kaubandusettevõttele, kes eksportis oma tooteid Leetu. Läinud aasta suuruselt kolmas kahju langes elektroonikaseadmete tootjale. Sedapuhku oli ostjaks kohalik Eesti ettevõte.

"Ostja sattus makseraskustesse, kuna ei saanud ühe projekti rahasid peatöövõtjalt kätte. Ostjaga saavutati õnneks kokkulepe ja sõlmiti maksegraafik võlgnevuse tasumiseks väikeste summade kaupa järgneva aasta jooksul. Meie hüvitasime omalt poolt ettevõttele tekkinud kahju 45 000 euro ulatuses ning järgneva aasta jooksul tasub ostja võlgnevuse osade kaupa meile tagasi," kirjeldas KredEx Krediidikindlustuse juhatuse liige Rauno Mürk lahendust.

Kokku pöördub igal aastal KredEx Krediidikindlustuse poole kümneid ettevõtteid, sest nende koostööpartner pole õigeaegselt arveid tasunud. Nii mõnegi ettevõtte jaoks võivad laekumata arved tekitada korvamatut kahju, halvemal juhul võib see tähendada äritegevuse lõppu.

Möödunud aastal hüvitas KredEx Krediidikindlustus ettevõtetele kahjusid enam kui 325 000 euro eest. Keskmine kahju suurus seni välja makstud hüvitiste pealt oli mullu 20 000 eurot.

Et turvaliselt kasvada, soovitab Rauno Mürk pidada ettevõtetel silmas kolme põhimõtet.

1. "Parem karda kui kahetse" kehtib ka pikaajaliste partnerite puhul

Rauno Mürgi sõnul näitab KredEx Krediidikindlustuse praktika, et ligi pooled ettevõtete kahjujuhtumitest ja ostjate makseprobleemidest on seotud just pikaajaliste koostöösuhetega. Põhjused makseraskuste taga on erinevad: näiteks teatab aastaid koostööpartneriks olnud laitmatu taustaga välismaa ettevõtte ootamatult pankrotist, juhi vahetus toob väljakutseid või toimub tehases õnnetus, mis hävitab suurema osa partneri tootmisest ning mõjutab ka ettevõtte maksekohustuste täitmist. Seega ei tasu kaotada valvsust ka pikaajalise koostööpartneri puhul ja mõelda varakult, kuidas võimalikke kahjusid vältida.

2. "Kes ei riski, see šampust ei joo" põhimõte võib välisturgudele laienedes kahjuks pöörduda

Riskide maandamiseks sõlmitud krediidikindlustus ei paku lahendust vaid kahjude hüvitamiseks. Kuna kindlustamise protsess hõlmab ka professionaalset ostja taustauuringut ja finantsanalüüsi, annab see eksportijale julguse laieneda ja kindlustunde müüki kasvatada. Nii on võimalik teha parema taustainfo põhjal konkurentsivõimelisi pakkumisi ja langetada paremaid äriotsuseid, keskendudes samal ajal põhitegevusele ning sobivate klientidega suhete loomisele. Rahvusvahelisel turul aitab kindlustamine - mitte riskimine - olla julgem, et püsida konkurentsis.

3. Kahjude korvamisel ei maksa panustada kohtule

Kui eksporditehing on kindlustamata ja asi läheb hapuks, jõuab juhtumiga seotud õigusemõistmine paratamatult kohtusse. Samas tuleb arvestada, et kuigi kahjusid kannatav eksportija võidakse kohtus õigeks tunnistada, järgneb sellele alles siis nn õiguse realiseerimine ehk raha tegelik väljanõudmine. Paraku võib raha väljanõudmine osutuda ebameeldivalt pikaajaliseks, juhul kui ostjal lihtsalt ei ole vahendeid, millega maksta. Kindlustusselts maksab aga ettevõttele hüvitise välja ka siis, kui ostja pole enam maksejõuline, eeldusel, et müüja on oma kohustused täitnud. Kuigi ka kindlustuse puhul tuleb vahel kohtu poole pöörduda, on kahjude hüvitamine pärast müüja kasuks tehtud otsust garanteeritud. Seega tasub mõelda võimalike kahjude hüvitamisele juba varakult, sest kohtu kaudu mõistetud õigus rahale ei tähenda alati, et see ka ära makstakse.

KredEx Krediidikindlustus on krediidikindlustusselts, mis pakub kindlustuslahendusi ettevõtetele, kes soovivad end kaitsta ostjate võimalike makseraskuste eest, maandada ettevõtte riske ning julgemalt uutele turgudele laieneda.

Hiljuti kümnendat aastapäeva tähistanud KredEx on selle aja jooksul pakkunud kindlustusteenuseid enam kui sajale kodumaisele ettevõttele, kes on eksportinud oma tooteid või teenuseid pea sajasse riiki. Kokku on selle kümnendi jooksul kindlustatud rohkem kui nelja miljardi euro eest käivet ja ettevõtetele hüvitatud ligi kuue miljoni eest kahjusid.​

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755