Autor: Indrek Kald • 21. jaanuar 2020

SEB: hoolimata IT-sektori suurest panusest aeglustub majanduskasv tuntavalt

Kuigi Eesti väike IT-sektor suutis mullu anda väga suure panuse majanduskasvu, aeglustub SKP kasv pärast kuldset aastakümmet tuntavalt, leiab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Eesti Ehituskonverents 2018
Foto: Raul Mee

Eesti on tema sõnul siiani suutnud eirata kõiki märke oodatavast majanduskasvu aeglustumisest. "2019. aasta ligi 4% majanduskasv oli taas üks Euroopa kõige kiirematest, pannes ilusa punkti kuldsele aastakümnele, mil Eesti nominaalne SKP praktiliselt kahekordistus. Sellele vaatamata on raske näha samasuguse edu kordumist 2020. aastal," märkis Nestor.

Tööstusettevõtete kindlustundenäitaja on analüütiku sõnul jõudnud viimase kümne aasta madalaimale tasemele, ennustades senise ekspordikasvu peatumist. Ka sisemajanduses on paljud senised kasvutegurid minetanud oma jõu.

"Tööhõive on saavutanud maksimumi ja registreeritud töötuse on hoopis tõusuteel, mis pidurdab eratarbimise kasvukiirust. Investeeringuid tööstuse ebakindlus ja ilmselt peagi ees ootav ehitusturu jahenemine," selgitas Nestor.

Positiivse poole pealt toetavad lisaks infotehnoloogiale majandust uuenduslikud ettevõtted ka mitmest teisest sektorist. "Vastandlike mõjude tuules kasvab Eesti majandus tänavu 2,0%, kuid 2021. aastal kiirendab II samba säästude realiseerimine majanduskasvu 2,6%ni," sõnas SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755