Autor: Indrek Kald • 28. jaanuar 2020

Valitsus tahab õigust lubada ning keelata Eesti sidevõrkudes kasutatavat tehnoloogiat

Valitsus võib plaanitava seadusemuudatusega saada õiguse kooskõlastada Eesti sidevõrkudes kasutatavat tehnoloogiat ning teatud tooteid või tootjaid turule mitte lubada.
Sügisel tegi peaminister Jüri Ratas USA asepresidendi Mike Pence´iga ühisavalduse 5G teemal, mis võib kaasa tuua Huawei tõrjumise 5G võrkude rajamiselt.
Foto: Raul Mee

Nimelt soovib riik muuta elektroonilise side seadust ning anda valitsusele volitus kehtestada sidevõrkudes kasutatava tehnoloogia kooskõlastamise protseduur. Uut seaduseelnõu tutvustas eile riigikogu majanduskomisjonile ja riigikaitsekomisjonile väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kaimar Karu.

"Kuna kõik andmed liiguvad läbi sidevõrkude ja ka neisse ühendatud seadmete arv kasvab pidevalt, siis omavad sidevõrgud järjest olulisemat rolli ka riigi julgeoleku kontekstis," selgitas Karu.

"Võrkude kvaliteedi kindlustamiseks ja küberrünnete ning poliitiliste manipulatsioonide vältimiseks peame tagama, et sidevõrkude rajamine ja sideteenuste pakkumine toimuks turvalise tehnoloogia abil ning usaldusväärse partneri poolt," lisas minister pressiteates.

"Seetõttu on asjakohane täiendada elektroonilise side seadust normiga, mis võimaldab valitsusel kehtestada sidevõrkudes kasutatava tehnoloogia kooskõlastamise nõue ja tagada seeläbi sidevõrkude kõrge turvalisuse tase," märkis Kaimar Karu.

Eelnõuga täiendatakse elektroonilise side seadust volitusnormiga, mis võimaldab valitsusel määrusega kehtestada sidevõrkudes kasutatava riist- ja tarkvara kooskõlastamise nõude ning kooskõlastamise korra.

Eelnõu ettepanek töötati välja kõnealuse määruse kooskõlastusringil laekunud tagasiside põhjal. "Määruse rakendamine vajas justiitsministeeriumi hinnangul eelsamme ja neid nüüd teemegi," selgitas minister Kaimar Karu.

Tema hinnangul on sidevõrkude turvalisuse seadustiku loomine uus asi kogu Euroopa Liidus ja seega tuleb leida ka uudseid lahendusi. "Euroopa Liidu sidedirektiivi järgi peavad 5G sageduskonkursid olema tehtud 2020. aasta lõpuks ja seetõttu on meil vaja sidevõrkude turvalisuse regulatsiooniga kiirelt edasi minna," sõnas Karu.

"Kogu seadusloome protsessi, nii sidevõrkudes kasutatava tehnoloogia kooskõlastamise määruse kui ka seadusemuudatuse väljatöötamisel oleme paralleelselt konsulteerinud kõigi vajalike turuosaliste ja riigiasutustega ja üllatusi ei tohiks siit kellelegi tulla," lisas Kaimar Karu.

Riigikogu riigikaitsekomisjon otsustas eilse istungi järel MKMi esitatud seadusemuudatuse ettepaneku menetlusse võtta.

Võimalike sidemete tõttu kommunistliku Hiina võimudega ja sellest lähtuva turvaohu pärast on viimastel aastatel eeskätt USAs ja Euroopas tõrjutud nii avalikust sektorist kui ka sidevõrkude rajamisest eeskätt Hiina IKT-firmat Huawei.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755