Autor: Indrek Kald • 27. veebruar 2020

Isejuhtiva tudengivormeli arendaja: meie lahendused ja algoritmid peavad jõudma ka igapäevaellu

Eesti esimest isejuhtivat tudengivormelit arendav tiim soovib noorinseneride loodud lahendused ja algoritmid võtta tulevikus kasutusele ka igapäevaelus.
Formula Student Team Tallinn on valmistanud 12 tudengivormelit.
Foto: Formula Student Team Tallinn

Formula Student Team Tallinn alustas Milrem Roboticsi toel isesõitva vormeli arendust eelmisel aastal ning jätkab tööd ka tänavu.

"Olles eelnevalt arendanud ja võistelnud kokku 11 vormeliga, ei tulnud ka isejuhtiva vormeli arendus esimesel aastal lihtsalt. Kogu meeskond tegi palju tööd ja nägi vaeva, et vormelis juhti anduritega asendada. Arvukad väljakutsed nii arenduse käigus kui ka võistlustel ei lasknud meeskonnal öösel magadagi," rääkis tudengivormeli meeskonna eestvedaja Rico Jaanipere.

Sellegipoolest võitis meeskond juba esimesel hooajal üldvõidu rahvusvahelisel tiheda konkurentsiga Tšehhi võistlusel. "Üks osa sellest kuulub ka Milrem Robotics’ile, kes aitas meid enne võistlusi vajalike andurite ja teadmistega," selgitas ta pressiteates.

Tänu edukale hooajale ja tagasisidele võistlustelt on plaanis parandada tehtud vead, arendada algoritme, mis kiiremini tuvastaks rajal viibivaid objekte ning luua süsteemid, mis suudaksid raja olukorda hinnates leida kiireima tee finišini.

"Kogu projekti eesmärk on pakkuda praktilist väljundit, et noorinseneride arendatud lahendused ja algoritmid jõuaksid ühel päeval ka igapäevaellu," kinnitas Rico Jaanipere.

Ühtlasi pikendasid Milrem Robotics ja Formula Student Team Tallinn eelmisel aastal sõlmitud koostöölepet Eesti isejuhtiva vormeli arendamiseks. Ettevõte toetab meeskonda nii rahaliselt kui ka mentorite ja juhendajatega.

"Tudengivormel on väga hea kasvulava tipptasemel inseneridele ning suurepärased tulemused võistlustelt on selle tõestuseks," sõnas Milrem Roboticsi juht Kuldar Väärsi.

"Oskame sellist ambitsioonikust kõrgelt hinnata ning anda inseneridele maailmatasemel väljakutseid robootika vallas. Lähiajal avalikustame ka ühe uue toote, mis pakub senisest veelgi huvitavamaid väljakutseid nii autonoomse mobiilsuse kui ka tarkvaraarenduse vallas," lisas ta.

Formula Student Team Tallinn on tehnikaülikooli ja tehnikakõrgkooli üliõpilastest koosnev tudengiorganisatsioon, mis rohkem kui dekaadi kestnud tegutsemisajal on algusest lõpuni valmistanud 12 tudengivormelit – viis sisepõlemismootoriga sõidukit ning seitse elektrimootoriga vormelit.

Projekt hõlmab üheksa kuu jooksul sõiduki projekteerimist, tootmist ja komplekteerimist, pakkudes noorinseneridele lisaks koolis õpitud teooriale praktilist väljundit. Meeskonda on kaheteistkümne aasta jooksul saatnud üleilmne edu ning poodiumikohti on vallutatud Ameerikas, Kanadas, Itaalias, Austrias, Ungaris ja mujal.

Eelmisel aastal tiimi Baltimaade esimese isejuhtiva vormeli loomisel aidanud Milrem Robotics on Eesti tehnoloogiaettevõte, mis arendab maismaaroboteid kaitse-, pääste- ja kommertssektorile.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052