Autor: Indrek Kald • 28. veebruar 2020

Eesti-Läti korruptsioonivastane IT-projekt valiti IMFi konkursil paremate sekka

Eesti-Läti organisatsioonide ühine idee kasutada korruptsioonivastases võitluses avaandmeid, valiti rahvusvahelise valuutafondi ideekonkursil maailmas kaheksa parema hulka.
Oktoobris välja kuulutatud ideekorjel osales 120 ettepanekut enam kui 30 riigist.
Foto: Korruptsioonivaba Eesti

Ühing Korruptsioonivaba Eesti, justiitsministeerium, Open Knowledge Estonia, Transparency Internationali Läti ühing ja Läti andmekool esitasid ühiselt idee kasutada avaandmeid varajaseks riigihangetes esinevate huvide konflikti olukordade tuvastamiseks.

"Meie idee läheneb korruptsioonile n-ö kolmelt rindelt: me kasutame ja edendame avaandmeid, rakendame IT-lahendusi huvide konflikti leidmise automatiseerimiseks ning tõstame konkreetseid juhtumeid kasutades andmepädevust," selgitas Korruptsioonivaba Eesti tegevjuht Carina Paju.

Oktoobris välja kuulutatud ideekorjel osales 120 ettepanekut enam kui 30 riigist. Innovatiivsete korruptsiooni ennetavate ja tuvastavate ideede vahel tegi lõpliku valiku 17 IMFi ja väliseksperdist koosnev hindamiskomisjon.

Eesti-Läti ühisidee kasutab mõlema riigi äri-, erakondade rahastamise ning riigihangete registri andmebaase, et arendada välja platvorm Opener potentsiaalsete huvide konflikti olukordade varajaseks tuvastamiseks.

"Tegemist on väga võimsa rahvusvahelise tunnustusega Eesti korruptsioonivastasele liikumise tegevusele," ütles Carina Paju.

Open Knowledge Estonia juhatuse liikme Maarja-Leena Saare sõnul on oluline mõista, et selliseid projekte on võimalik luua ainult siis, kui struktureeritud kvaliteetsed andmed on kõigile kasutatavad.

"Meie e-teenustele ja ärile keskendunud digiühiskonnas on vabakonnast võrsunud idee lend rahvusvahelisele tribüünile märgilise tähtsusega," toonitas ta.

Justiitsministeeriumi analüüsitalituse juhataja Mari-Liis Söödi kinnitusel on Opener maailma mastaabis innovatiivne samm avaliku sektori tegevuse läbipaistvuse suurendamisel.

"See on loogiline ja vajalik jätk meie senistele hiljutistele läbipaistvust suurendavatele tegevustele, nagu näiteks korruptsiooni ja huvide konflikti e-koolitus ning koostöös Korruptsioonivaba Eestiga loodud omavalitsuste riskihindamise keskkond," lisas Sööt.

Erinevaid andmekogusid ühildavat tööriista saaksid kasutada nii õiguskaitse, ajakirjanikud, kodanikuühendused kui spetsialistid, et tagada õigusloome ning hangete läbipaistvus ja vastavus avalikule huvile. Tulevikus saab rakendusele lisada uusi andmekogusid teistestki riikidest.

Kõik finaali jõudnud kaheksa meeskonda kutsutakse Washingtoni, et ideesid täpsustada, kaardistada sidusrühmad ning luua projektiplaan. Kolm paremat meeskonda saavad kuni 50 000 dollarit stardikapitali, tuge sponsoritelt ning võetakse vastu IMFi innovatsioonilabori iLab inkubaatorisse.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755