Autor: Indrek Kald • 16. märts 2020

Sidevõrkude turvalisust puudutav eelnõu sai täiendust ja saadeti teisele lugemisele

Riigikogu majanduskomisjon saatis teisele lugemisele eelnõu, millega võimaldatakse valitsusel kehtestada sidevõrkudes kasutatava tehnoloogia kohta teavitamise kohustus, et tagada võrkude turvalisus.
Riigikogu majanduskomisjon arutamas 5G võrkude turvalisust, fotol Kai Rimmel, Riho Breivel, Sven Sester ja Kalev Kallo.
Foto: Erik Peinar

Majanduskomisjoni esimees Sven Sester (Isamaa) rääkis, et praegu puudub Eestis ülevaade sidevõrkudes kasutatavast tehnoloogiast ja selle võimalikust ohtlikkusest, sest võrkude rajamist ei kontrollita.

"Võimalike riskide ja turvaaukude avastamisel pole praegu kahjuks võimalusi probleemse tehnoloogia kasutamise piiramiseks. Eelnõu seadusena vastuvõtmisel see aga laheneb, sest riigil tekib võimalus ennetavalt sidevõrkudes kasutatava tehnoloogia turvalisuse järelevalveks," ütles ta pressiteates.

Kui eelnõu algne versioon nägi ette anda valitsusele võimalus kehtestada sidevõrkudes kasutatava tehnoloogia kooskõlastamise nõue, siis täna komisjonis heaks kiidetud muudatusettepaneku järgi saab valitsus sidevõrkude omanikele kehtestada teavitamise kohustuse ja loakohustuse.

"See võimaldab riigil teada saada tehnoloogiatest, mida kasutatakse sidevõrkudes. Selle teadmise alusel saab hinnata, mis juhtudel on vajadus loamenetluse järele," kinnitas Sven Sester.

Täpsema menetluskorra loomine jääb majanduskomisjoni esimehe sõnul valitsuse ülesandeks.

Majanduskomisjoni liige Jüri Jaanson (Reformierakond) sõnas, et mobiilside viies põlvkond ehk 5G pakub uusi võimalusi, kuid teisalt kätkeb tehnoloogia kiire areng endas ka ohte.

"Seetõttu on riigi julgeoleku ja elanike turvalisuse seisukohast tegemist olulise eelnõuga. On tähtis, et Eesti sidevõrke ei rajataks ebausaldusväärsele tehnoloogiale, mille kaudu on tõenäoline riigikaitseks kasutatavate süsteemide halvamine ja mis võiks seeläbi kaasa tuua viivitusi või takistusi kriitilise tähtsusega infovahetuses," rääkis Jaanson.

Riigikaitsekomisjoni algatatud elektroonilise side seaduse muutmise seaduse eelnõu on teisel lugemisel 23. märtsil.

Mitmed maailma riigid on kehtestanud või arutanud sarnaseid piiranguid, et hoida 5G võrkude rajamisest eemal Hiina IKT-firma Huawei, mida kahtlustatakse kommunistliku Hiina valitsuse kontrolli all olemises.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755