Autor: Indrek Kald • 20. märts 2020

"Kriisis on võimalik kaotada, aga ka võita". 24 tunniga valmis koolitusfirmal IKT abil uus õppelahendus

Kriisi eduks pöörata püüdev Eesti koolitus- ja mereturundusfirma pani õppeprogrammi katkemise vältimiseks 24 tunniga IKT-vahendite abil kokku uudse koolitusformaadi. Kui sel nädalal toimus neil Eesti esimene laevajuhtide virtuaalõpe, siis järgmises grupis on juba osalejaid ka muudest riikidest.
Saul Sailingu instruktor ja kaasasutaja Elmo Saul.
Foto: Saul Sailing

Saul Sailing koolitab purjetamisreiside ning meeskonna- ja juhtimiskoolituste kõrval aastas keskmiselt 150 väikelaevajuhti. Ettevõtte partneri Mereli Kivi sõnul olnuks koolituste edasilükkamine määramata ajaks lihtsaim, aga halvim lahendus.

"Kliendid on koolitusgraafikuga arvestanud. Paljud inimesed on kodukontorites, meelelahutusvõimalused piiratud ning inimestel on just nüüd rohkem aega. Lisaks ettevõtte seiskuv majandustegevus, mis teenuse katkestamisega kaasneks," selgitas Kivi.

Seega hakati kiiresti otsima formaati, mis pakuks klientidele muutunud oludes samaväärset koolituskogemust ning võimaldaks ettevõttel jätkata. Pikaajalisele koolitamise ja ürituste korraldamise kogemusele tuginedes panid Saul Sailingu eestvedajad vähem kui 24 tunniga püsti virtuaalse klassiruumi, millega osalejad liituvad kodudest ja kontoritest.

"Kõik on tehtav väga väikese ajakuluga ja suure investeeringuta"

"Testimine, riskide hindamine ja maandamine, kommunikatsioon. See kõik on tehtav väga väikese ajakuluga ja suure investeeringuta. Kui on selge visioon, siis on teostamine ainult formaalsus," kinnitas Saul Sailingu instruktor ja kaasasutaja Elmo Saul.

Tavaliselt koguneb seltskond tulevastest väikelaevajuhtidest Saul Sailingu koolitustele kahel päeval nädalas Tartusse ja kahel Tallinnasse. Klassiruumides on korraga kuni 20 inimest. Koolitustel on rõhk aktiivõppe meetodil ja tähtsaim on kahesuunaline kommunikatsioon.

Saul Sailingu kinnitusel pole nende klientide arvates turul levinud videoloengutel põhinev online-õpe arvestatav alternatiiv. Internetipõhine individuaalõpe ei anna võimalust küsimusi esitada ja ära jääb teadmiste kinnistamiseks vajalik arutelu. "Praktika näitab, et videoõppele läinud kliendid loobuvad sellest ja tulevad ikka aktiivõppe kursustele," sõnas Elmo Saul.

Virtuaalse koolituse loomine pakkus tema sõnul palju väljakutseid. Kas tehnilised lahendused toimivad, kas osalejad on valmis neid kasutama, kas inimesed suudavad kodus arvuti taga säilitada tähelepanu, kuidas suudab koolitaja üksi ruumis olles energiat hoida, loetles Saul küsimusi.

24 tunniga sündinud uus mugavusõppe formaat

Vähem kui ööpäevaga sündis uus koolitusvorm, mis sai nimeks mugavusõpe. See pole firma teatel pelgalt lahendus praegusele olukorrale, vaid võimaldab tulevikus koolitusteenuse kättesaadavust parandada.

Kahe pilootkoolituse järel on selge, et uue formaadiga jätkatakse ka siis, kui eriolukord ja liikumispiirangud on läbi. "Igas kriisis on võimalik kaotada, aga ka võita," sõnas Saul Sailingu partner Mereli Kivi, kes on pikaajaliselt olnud tegev ka turunduses ja ürituskorralduses.

Uudne formaat teeb Saul Sailingu pakutavad koolitused kättesaadavaks lisaks Eestile ka välismaal. Tänu virtuaalsele õppele alustab sel nädalavahetusel ka esimene inglisekeelne koolitusgrupp, kus kaugeim liituv osaleja asub alaliselt Tenerifel.

Saul Sailingu teatel töötatavad nad edasi formaadi arendamisega ning jagavad oma kogemusi ja praktikaid ka teiste koolitusvaldkonnas tegutsejatega.

Soovitused eduka virtuaalõppe loomiseks

Koolitajatele, kes virtuaalõpet planeerivad, annab kümneaastase koolitajakogemusega Elmo Saul mõned praktilised soovitused koolituse õnnestumiseks:

- Leia sobiv tarkvara, mis toetab osalejate kaasamist, on lihtne kasutada ja ei nõua ülesseadmiseks suuri investeeringuid.

- Testi kaameraid ja mikrofone, leia õige valgus, taga hea nähtavus. Loo võimalikult loomulik keskkond.

- Taga endale tehniliste vahendite abil paindlikkus. Pabertahvel või digitaalne whiteboard, ekraanipildi jagamise võimekus.

- Planeeri õppesessioon läbi, tutvusta osalejatele reegleid.

- Kaasa ja suhtle personaalselt. Pöördu nimeliselt osalejate poole. Jälgi, et keegi ei jääks kõrvale.

- Võta koolitussessiooni lõpus aega õpitu kinnistamiseks. Lase osalejatel teha kokkuvõtteid.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755