Autor: Indrek Kald • 25. märts 2020

EASi ekspordinõunik: kriisi esimeste võitjate seas võiks olla IKT-sektor

Singapuri näitel on peamised koroonaviirusega seotud ärivõimalused tekkinud tervishoius, e-kaubanduses, voogesitusteenustes ja nutikates rakendustes. EASi sealne ekspordinõunik usub, et sarnane trend jõuab nii Eestisse kui mujale Euroopasse ning soovitab IKT-sektoril kiirelt valmistuda.
Mobiilirakendus toetab Singapuri püüdlusi leevendada COVID-19 levikut kogukonnakeskse kontaktide jälgimise kaudu.
Foto: OpenGov Asia

Järgneb EASi ekspordinõuniku Singapuris Kristel Alveri kommentaar:

Singapur on COVID-19 puhangu põhjustatud majandusliku ebakindlusega tegelemiseks eraldanud tänavuse aasta eelarvest 6,4 miljardit dollarit. Eesmärk on aidata töötajatel palgatoetuse ja ümberõppe kaudu tööle jääda ning samuti aidata ettevõtteid rahavoogude ja tegevuskuludega.

Rohkem abi suunatakse viite sektorisse, mida viirus enim mõjutab: turism, lennundus, jaemüük, toiduteenused ja transport. Samas leidub ka ettevõtteid, kes on keerulises olukorras tööd juurde saanud.

Kuna üha rohkem inimesi töötavad kodus või viibivad viiruse tõttu siseruumides, on kohalikes kullerteenuse ettevõtetes Grab ja Deliveroo viimastel nädalatel toidutellimuste arv kasvanud 20 protsenti. Toidu kojutoomisega tegelev Foodpanda näitab iganädalaselt kümneprotsendilist kasvu.

Ostjad kulutavad veebis toidule 10x rohkem

E-kaubanduse platvormi Lazada toidupoe statistika näitab samuti suuri tellimusi ja enneolematut nõudlust – kasv ligi 300%. Ostjad kulutavad toiduainetele kuni kümme korda rohkem, isikuhooldustoodetele ja majapidamistarvetele kuni kuus korda rohkem ning pabertoodetele kuni viis korda rohkem.

Kui 23. jaanuaril kuulutati Singapuris välja esimene Covid-19 juhtum, kasvas Lazada arvutitarvikute müük 40%. Eraisikud ja ettevõtted tunnistasid vajadust kaitsta ennast ja töötajaid ning leida sobivad tööriistad soodsama ja produktiivsema töökeskkonna loomiseks kodus.

Alates isolatsioonimeetmete kasutuselevõtmisest on oluliselt suurenenud vaatajanumbrid voogedastusteenustel nagu Netflix, HBO, Amazon Prime ja nüüd ka Apple TV+.

Singapuri valitsus on suurt rõhku pannud oma "nutika riigi" programmi väljatöötamisele, mis on andnud neile digitaalsed tööriistad COVID-19 puhangule kiiresti reageerimiseks. Üks näide on mobiilirakendus TraceTogether, mis toetab Singapuri püüdlusi leevendada COVID-19 levikut kogukonnakeskse kontaktide jälgimise kaudu.

Äpp teavitab kokkupuutest viirusekandjaga

Lühikese vahemaaga Bluetooth-signaalide vahetamise kaudu inimeste mobiiltelefonide vahel saab iga telefon tuvastada teised TraceTogether telefonid, mis vahetus läheduses asuvad. Rakendus hindab kasutajatevahelist kaugust ja kohtumiste kestust.

Selliste kohtumiste andmeid hoitakse 21 päeva jooksul krüpteeritud kujul iga kasutaja telefonis (mis hõlmab viiruse inkubatsiooniperioodi) ning rakendus teavitab inimest, kui selgub tagantjärgi, et ta on viirusekandjaga kokku puutunud.

Patsientide ja arstide vaheline suhtlus läbi telekonsultatsioonide on suurenenud umbes 60%. Näiteks Doctor Anywhere on viimase kuue nädala jooksul näidanud 70protsendilist kasutuse kasvu. Rakendus sisaldab tervise- ja heaolutoodete turgu, kus populaarsemate hulka kuuluvad desinfitseerimisvahendid, immuunsust tugevdavad toidulisandid ja vitamiinid. Üha enam kasutust on kogunud ka teenused nagu (koduabiliste) tervisekontrollid, vaktsineerimine jms.

E-kaubandus hakkab pakkuma suuri ärivõimalusi

Seega Singapuri näitel on esimesed võimalused tekkinud tervishoiusektoris, aga ka e-kaubanduses, voogesitusteenustes ja nutikates rakendustes. Arvan, et sarnased trendid on ees nii Eestis kui ka mujal Euroopas, seega soovitan Eesti ettevõtjatel nii lähi- kui ka kaug turgudel panustada võimalustele, mis võivad tekkida seoses e-kaubandusega.

Nutikad rakendused, mis pakuvad lihtsaid ja praktilisi lahendusi ning aitavad kaasa keerulisele hetkeolukorrale, võiksid olla jätkuvalt meie startuppide fookuses. Näiteks Starshipi roboteid võiksime üle maailma suurlinnades turvaliselt toidukaupasid kohale toimetamas näha. Kiirelt reageerimine on pool võitu!

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755