Autor: Indrek Kald • 26. märts 2020

Statistikaamet: viiruse tõkestamiseks inimeste liikumist ei uurita reaalajas

Valitsuse kriisikomisjoni poolt statistikaametile antud ülesannet analüüsida koroonaviiruse leviku tõkestamiseks telekomifirmade abil inimeste liikumist, ei lahendata reaalaja andmetel.
Statistikaameti peadirektor Mart Mägi.
Foto: Andres Haabu

Komisjon andis statistikaametile korralduse luua koroonaviiruse levimise tõkestamiseks analüütiline väljund, kasutades selleks elektroonilise side anonüümseid andmeid. Ameti teatel pole üksikisikute liikumismustreid planeeritud analüüsida ning neid polegi võimalik anonüümsete andmete põhjal vaadelda.

Statistikaameti peadirektori Mart Mägi sõnul käivad neil liikumisanalüüsi arutelud telekommunikatsiooni ettevõtetega. "Kui saame telekommunikatsiooniettevõtetega kokkuleppele, siis algab anonüümsete koondandmete põhjal inimeste liikumise analüüsimine enne ja pärast eriolukorra kehtestamist. Statistikaametile antakse üksnes anonüümitud andmed ja edastamisel on kõikide sideoperaatorite klientide privaatsus jätkuvalt tagatud ja tegutsetakse kooskõlas Eestis kehtivate andmekaitse reeglitega," selgitas ta.

Andmekaitse inspektsioon on uuringuga nõus

"Uuringu suhtes on kooskõlastuse andnud ka andmekaitse inspektsioon. Ühegi üksikisiku liikumismustreid ei analüüsita ega polegi võimalik nende andmete põhjal analüüsida, tegu on statistilise, üldisi trende kajastava liikumisuuringuga," lisas Mägi.

Anonüümsete koondandmete põhjal on tema sõnul plaanis analüüsida vaid inimeste liikumismustreid enne ja pärast eriolukorra kehtestamist. "Kui saame anonüümsete andmete pealt analüüsi tegema asuda, siis selle tulemusel valmib väljavõte stiilis "XXX piirkonnas 87% mobiilidest püsivad samas piirkonnas"," rääkis Mägi.

Kui anonüümsetel andmetel põhinev liikumisanalüüsi projekt algab, siis see on plaanitud kestma kuni eriolukorra lõppemiseni. Ühtegi teist ülesannet nende anonüümsete andmete pealt ei lahendata.

Projekti raames ei saa statistikaamet telekomioperaatorite reaalaja andmeid. "Kavandatava anonüümsetel andmetel põhineva liikumisanalüüsiga ei uurita, kas inimesed parasjagu helistavad/saadavad sõnumeid, vahetavad andmesidet või kuhu liiguvad ja kus nad on. Statistikaamet saab vaid mineviku andmed isikustamata kujul," kinnitas Märt Mägi.

Rändluse kohta statistikaametile teavet ei saadeta

Ta rõhutas, et telekommunikatsiooniettevõtted ei edasta statistikaametile ka infot, millistes riikides on viibinud või viibivad Eesti inimesed.

Kavandatav liikumisanalüüsi jaoks vajalike andmete skoop ja töötluse põhimõtted on saanud kinnituse nii andmekaitse inspektsiooni kui justiitsministeeriumi poolt. Kui telekomioperaatorid nõustuvad anonüümsete andmete jagamisega, algab töötlus rangelt teaduslikul eesmärgil ja andmetöötlus ise toimub vaid statistikaameti vastavas turvalises keskkonnas.

Statistikaamet teeb liikuvusanalüüsis koostööd riigikantselei, terviseameti, andmekaitse inspektsiooni, erinevate ministeeriumite, rahandusministeeriumi infotehnoloogiakeskuse ja telekommunikatsioonifirmadega.

Andmetöötluse viib läbi ainult statistikaamet, saadavad andmed ei liigu ametist välja ning kustutatakse peale töötluse lõppu.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755