Autor: Indrek Kald • 27. märts 2020

Elektroonikatööstus tunneb teravat puudust riistvara arendajatest

Eesti elektroonikatööstuse ettevõtete tootmismahud kasvavad ning siin luuakse tooteid ja teenuseid tipptehnoloogia abil, kuid suur puudus on inseneridest, keda huvitab riistvaralähedane tarkvaraarendus ning elektroonikadisain.
Stoneridge Electronicsi töö tutvustamine noortele.
Foto: Stoneridge Electronics

Tallinna Tehnikaülikooli Thomas Johann Seebecki elektroonikainstituudi programmijuhi Andres Eegi sõnul kujutavad noored elektroonikatööstust endiselt lihtsa liinitööna, kuid tegelikult seob valdkonna ettevõtetega koostöös arendatav riistvara arenduse ja programmeerimise eriala teadmised riistvarast ja tarkvaraarendusest.

Riistvara arendajate puudust kinnitab ka Tallinnas tegutseva Artec Designi arendusjuht Markus Kasak. "Kõige rohkem tunneme puudust inseneridest, keda huvitab riistvaralähedane tarkvaraarendus ning elektroonikadisain. Otsime töötajaid, kelle oskused hõlmaksid nii riist- kui tarkvaraarendust ning kes aitaksid klientidel jõuda ideest tooteni," rääkis ta.

Elektroonikat leiab väga erinevatest toodetest

Vajadus riist- ja tarkvaraarenduse järele kasvab Kasaki sõnul igal aastal. "Elektroonika muutub üha targemaks ning nutikust leiab väga erinevatest toodetest. Tööstus vajab riistvara arendajaid ja programmeerijaid, kes arendaksid energiatõhusaid ja töökindlaid süsteeme, töötaksid välja meditsiinitehnikat ja mõõteseadmeid ning optimeeriksid riist- ja tarkvara," rääkis Kasak.

Ta lisas, et üha enam pööratakse tähelepanu ka keskkonnasäästlikule arengule. "Ka elektroonikaseadmete väljatöötamisel on võimalik ökoloogilist jalajälge vähendada, luues säästlikke seadmeid, mis vajavad vähe energiat," sõnas Kasak.

"Tarkvara optimeerimine hoiab kokku arvutusressurssi ja võimaldab kasutada väiksema energiatarbe ja arvutusvõimsusega mikroprotsessoreid," lisas Artec Designi arendusjuht Markus Kasak.

Autonoomsed sõidukid vajavad nutikaid arendajaid

Harjumaal tegutsev Stoneridge Electronics arendab ja toodab elektroonikakomponente, süsteeme ja mooduleid maailma suurimate autotootjate jaoks - Ford, Volkswagen, General Motors, Daimler, MAN, Scania ja Volvo.

Stoneridge´i meeskonnajuhi Marju Ferenetsi sõnul on ettevõttes suur nõudlus kogenud riistvaralähedase tarkvara arendajate osas. "Autotööstuses on üha enam teemaks autonoomsed sõidukid, mistõttu kasvab autotööstuses vajadus riistvara arendajate ja programmeerijate järgi. Autonoomsed sõidukid vajavad võimalikult sujuvalt töötavat andmesidet ja juhile pakutavat otsustustuge sõidu ajal," rääkis ta.

Ferentsi sõnul peavad autotööstuse jaoks tehtavad tooted pidama vastu eri ilmastikuoludele, olema vibratsioonikindlad, ei tohi ise olla elektromagnetiliselt segajad ega lasta end mõjutada välistest segajatest.

Tooteid testitakse üha varasemas faasis

"Testime tooteid võimalikult varases eluea faasis ja testimine muutub simulatsioonitehnikate abil veelgi varasemaks. Selleks on meil lisaks tarkvaratööriistadele vaja ka spetsialiste, kes selliste ülesannetega hakkama saaksid," selgitas Ferenets.

Stoneridge Electronics kuulub New Yorgi börsil noteeritud Ameerika kontserni, mis on asutatud 1965. aastal. Korporatsiooni üksused paiknevad Põhja-ja Lõuna-Ameerikas, Euroopas ja Aasias. Ettevõtte arendab ja toodab autotööstusele elektroonikakomponentide, süsteeme ja mooduleid. Stoneridge Electronics annab Eestis tööd enam kui 300 inimesele.

Artec Design on 1998. aastal asutatud tootearendusettevõte, mille tegevus hõlmab traadita tehnoloogiaid, andmeturvet, võrguliideseid ja erinevaid protsessori riistvaraplatvorme. 75% Arteci meeskonnast koosneb professionaalsetest elektroonika- ja tarkvarainseneridest. Artec Design ekspordib 70% seadmetest ja teenustest klientidele Euroopas, Aasias ja Põhja-Ameerikas.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755