Autor: Indrek Kald • 30. märts 2020

Sandor Liive loodud Gridio pääses energiaidude programmis 850 firma seast 15 parema hulka

Eesti iduettevõte Gridio valiti reedel 850 energeetikafirma seast startup-programmi Free Electrons paremate hulka, mis muuhulgas pakub võimalus kaasata investeeringuid energiafirmade riskikapitali osakondadelt.
Energiaala idufirma Gridio tiim.
Foto: Gridio

"Free Electrons on kõige prestiižsem energia valdkonna startup-programm maailmas. Et kümme juhtivat energiafirmat valisid meid parimate hulka ja et saame nende abiga oma tehnoloogiat rakendada, andis meile veelgi enam kindlust, et Gridio virtuaalse elektrijaama tehnoloogia järgi on kasvav nõudlus," ütles Gridio kaasasutaja ning juht Konrad Hanschmidt.

Programmi pääsenute valiku tegid veebis toimunud esitluste järel teiste seas Jaapani energiafirma TEPCO, CLP Hong Kongist, American Electric Power USAst ning Innogy Saksamaalt.

Gridio tehnoloogia ühendab kodused elektriseadmed nagu boilerid, elektriauto laadijad ja õhkpumbad kokku virtuaalseks elektrijaamaks, mis aitab elektrivõrku tasakaalustada ja seeläbi kodudel lisatulu teenida.

Keskendumine koostööle Soome energiafirmadega

Eesti Energia eksjuhi Sandor Liive ning Konrad Hanschmidti loodud Gridio on keskendunud koostööle elektrifirmadega Soomes, kellega koos ühendati esimesed kodukliendid tänavu jaanuaris.

Hanschmidti sõnul on nende fookus oma süsteemi pidev edasi arendamine ja Free Electronsi käigus tekkivatele turgudele mineku ettevalmistamine. "Järgnevaks aastaks Gridiol tarneahela probleeme ei ole, kuid kui kriis pikemaks venib, peame ka need potensiaalselt ümber hindama," lisas ta.

"Kui vaadata 2008. aasta majanduskriisi tagajärgi, siis sellest tulid paljud rohetehnoloogia ettevõtted võitjatena välja, sest kliimaprobleemidega tegelemine pani aluse olulisele infrastruktuuri arengule," selgitas Hanschmidt.

Eeldame, et ka selle kriisi lõpus - eriti kuna kliimateemad on ühiskonnas tähtsal kohal - näeme, et puhta energia sektori ettevõtted saavad tuult tiibadesse, lisas ta.

"Gridio kogemus Free Electronsi programmi raames suheldes maailma tippettevõtetega on, et kõik soovivad roheinnovatsiooniga jätkata, sest see on mõistlik," kinnitas ta.

Üks 15st saab auhinnaks 200 000 dollarit

Free Electrons on kümne energiafirma poolt kokkupandud programm, kus otsitakse paremaid iduettevõtteid, kelle lahendus energiafirmad saaks hakata piloteerima ja hiljem laiemalt rakendama.

Programmi TOP15 hulka pääsemine annab Gridio teatel lisaks oma teenusega suurfirmade ette jõudmisele ka võimaluse energiafirmade investeerimisüksustelt raha kaasata. Ka saab aasta lõpus üks väljavalitu 200 000 dollari suuruse auhinna.

"Peamine väärtus on aga otseligipääs energiafirmade innovatsioonimeeskondadele ja kiire tehnoloogia rakendamine turgudel väljaspool Eestit," sõnas Konrad Hanschmidt.

Free Electrons programmi kandideeris kokku enam kui 850 kasvuettevõtet 86 riigist, kellest esialgu valiti välja 36 osalejat ning nädalapikkuse mõõduvõtu järel 15 kõige suurema potentsiaaliga firmat. Teised väljavalitud arendavad näiteks päikeseenergia tehnoloogiaid ja ka elektriautode navigeerimisseadmeid.

Eelmise aasta lõpus kaasas Gridio kapitali Eesti investeerimisfirmadelt Sunly, United Angels ja Hausers Grupp ning Singapuris põhinevalt Decacorn Capitalilt.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755