Autor: Indrek Kald • 2. aprill 2020

Riik pakub IKT-firmadele Euroopa Liidu toetusraha

Riik pakub Euroopa Liidu toetusraha ettevõtetele, mis on valmis looma kriisiga toime tulla aitavaid uusi tehnoloogiaid, tooteid ja teenuseid.
Sama toetuse abil on loodud Click&Grow nutipottides kasutatav biolagunev kasvumaterjal. Fotol Click&Grow asutaja Mattias Lepp ettevõtte Tartu kontoris.
Foto: Andres Haabu

Teadlastega koostöös uute lahenduste välja töötamisel tuleb appi riigi tugiteenuste keskuse ja Eesti teadusagentuuri koostöös pakutav toetus NUTIKAS.

"Eestis on nii tipptasemel teadlasi kui innovaatilisi ettevõtjaid, mis loob meile head eeldused väljuda kriisist võitjatena. Seetõttu julgustamegi ettevõtjaid kasutama teadusasutuste kompetentsi ning arendama välja uusi tooteid ja teenused, mis leevendavad kriisi mõju ja loovad uusi turge nii kodu- kui välismaal," ütles haridus- ja teadusministeeriumi teadusosakonna juhataja Katrin Pihor.

Oodatud on nii tervisetehnoloogiate arendused, IKT loovad rakendused kui ressursside tõhusamat kasutust võimaldavad lahendused eri valdkondades, lisas ta. Möödunud aastal rahuldati ligi kaks kolmandikku esitatud taotlustest.

Toetus ühe projekti kohta jääb vahemikku 20 000 kuni kaks miljonit eurot. See võimaldab ettevõttel tellida teadusasutustelt rakendusuuringuid ja tootearendusprojekte, et oma plaane teoks teha. Taotlusvoorus on vabu vahendeid veel 5,8 miljonit eurot. Taotlusi võetakse vastu 30. septembrini või meetme eelarve ammendumiseni.

Nelja aasta jooksul, mil ettevõtted on seda toetust kasutanud, on hoo sisse saanud ligi 60 arendusprojekti. 25 neist on jõudnud eduka lõpuni ja nii mõnigi on uue toote või teenusena turule jõudnud.

Teiste seas on toetuse abil loodud Click&Grow nutipottides kasutatav biolagunev kasvumaterjal, Celsius Healthcare´i ravimite doseerimise e-lahendus, Värska sanatooriumi ninasprei Tsilk ja kindlustusseltside liidu tormi ohu geoinfosüsteem.

2017. aastal sai 612 000 eurot toetust Tartu biotehnoloogia ettevõte Toxinvent OÜ, et töötada välja targa vähiravimi prototüüp. Ettevõtte juhi Andrus Tasa sõnul on teaduspõhine arendustöö sageli riskantne ja kulukas, mistõttu on riigipoolsetest abistavatest meetmetest riskide maandamisel suur abi.

"Võime isegi öelda, et NUTIKAS toetus andis tõuke, et julgesime kõnealuse arendusprojekti ette võtta. Nüüd on projekt lõpusirgel ja tulemused lootustandvad," rääkis ta pressiteates.

Rakendusuuringute toetusmeetme eelarve tuleb Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755