Autor: Indrek Kald • 8. aprill 2020

Viis hanke võitnud IKT-firmat asuvad koolide kohtvõrke kaasajastama

Viis Eesti IKT-ettevõtet sõlmisid riigiga neli miljonit eurot maksva lepingu, mille alusel nad kaasajastavad enam kui 160 üld- ja kutsehariduskooli kohtvõrgud.
1,5 aastaga ehitatakse välja kaasaegsed kohtvõrgud kõigis programmi kaasatud koolides (pilt on illustratiivne).
Foto: Raul Mee

Hariduse infotehnoloogia sihtasutus (HITSA) sõlmis koolide digitaristu kaasajastamise programmi teise etapi raames lepingud viie ettevõttega, kes teostavad 2022. aasta lõpuni enam kui 160 üld- ja kutsehariduskooli kohtvõrgu kaabelduse kaasajastamise. Kokku on ainuüksi kaabelduse kaasajastamise eelarve neli miljonit eurot.

Riigihanke tulemusena sõlmiti raamlepingud ettevõtetega Telegrupp, Atea, Datel, Haberst Infra ja Viking Security. Ettevõtted saavad õiguse esitada pakkumisi tellimustele, mis hõlmavad konkreetseid kaabeldustöid koolides üle terve Eesti.

"Loodame järgmise pooleteise aasta jooksul välja ehitada kaasaegse kohtvõrgu kaabelduse kõigis programmi kaasatud koolides. Esimesed tellimused saadame välja juba aprilli teisel nädalal ning konkreetsete töödega soovime alustada enne aprilli lõppu," ütles programmijuht Jüri Saar.

"Esialgne plaan oli alustada töödega suvevaheajal, kuid olukorras, kus õpilased on kodus, saame alustada töödega varem ja ühtlasi pakkuda kohe tööd mitmetele kohalikele ettevõtetele raskel ajal," lisas ta.

Saare sõnul on nad koostöös haridus- ja teadusministeeriumi ning riigi tugiteenuste keskusega pingutanud selle nimel, et võimalikult kiiresti alustada Euroopa Liidu sotsiaalfondi vahendite investeerimisega.

"Eesmärgiks on rahuldada kõigi Eesti koolide kohtvõrgu võimsuse vajadused vähemalt järgmiseks kümneks aastaks," selgitas Jüri Saar. Uue õppeaasta alguseks on tööd enam kui neljakümnes koolis juba lõpetatud, väitis ta.

HITSA digitaristu kaasajastamise programm hõlmab ainult hoonesiseste kohtvõrkude rajamist ja renoveerimist (kaabeldus ja seadmed) ning kohtvõrkude halduse ja monitooringu vahendite ostmist. Lisaks tõstetakse koolipidajate teadlikkust turvalise kohtvõrgu planeerimisest ja haldamisest.

Programmi töötas välja haridus- ja teadusministeerium. Programmi viib ellu HITSA, mille EENeti struktuuriüksusel on enam kui 20aastane kogemus andmesidevõrkude valdkonnas.

Programmi esimese etapi eelarve oli 4,65 miljonit eurot, millega kaasajastati 154 üldhariduskooli kohtvõrgud. Teise etapi kogueelarve on 8,27 miljonit, millest ELi sotsiaalfondi toetus moodustab veidi üle seitsme miljoni ja Eesti riigi omafinantseering 1,2 miljonit eurot.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755