Autor: Indrek Kald • 8. september 2022

Jaak Ennuste innustab ostma Ukrainale Eesti droone, mis "teeb oma töö ära ja toob info koju"

IT-ettevõtja Jaak Ennuste kutsub üles ostma ühiselt Ukraina armeele Eestis arendatavaid droone, mis tema sõnul on lahinguväljal end 7-8 aasta jooksul juba ka tõestanud.
Threodi Eos C VTOL on vertikaalselt startiv ja maanduv militaarklassi droon.
Foto: Threod

Selles on veendunud ka Ukraina kaitsevägi ning nad soovivad kasutada konkreetselt neid Eesti droone, märkis Ennuste.

Tema sõnul vajab Ukraina okupantide väljatõrjumisel edu saavutamiseks silmi taevas. "Ilma operatiivse luureinfota tänapäevast sõda täppisrelvadega pidada ei saa. Threod Eos on minu hinnangul üks maailma juhtivaid luuredroone, seejuures pea 100% Eesti toode," kinnitas Ennuste.

Tema sõnul on Threodi droonid end aastatega tõestanud, sealhulgas elektroonilise sõja rindel. "Vaenlane ei saa teda lihtsalt alla tuua ega segada – UAV teeb oma töö ära ja toob info koju," rääkis Ennuste.

"Seepärast otsustasin toetada droonide hankimist Ukraina kaitseväe erioperatsioonijõududele ning kutsuda üles ka teisi toetama," kommenteeris mittetulundusühingu Heroiam Slava kaasasutaja, IT-ettevõtja Jaak Ennuste.

Leedu, Poola, Ukraina ning teiste riikide elanikud on ühisrahastuse kaudu ostnud ja kinkinud Ukraina sõjaväele Türgi Bayraktari droone. Osad neist on aga hankinud ka Eesti ettevõtte Threod valmistatud droone.

Threodi Eos C VTOL on vertikaalselt startiv ja maanduv militaarklassi droon, mille peaomadusteks on töökindlus raskemas operatsiooniruumis, sihtmärgi koordinaatide täpne esitamine koos mitmekülgse tulejuhtimise tarkvaraga ning turvaline side kuni 50 km kaugusele.

Tänaseks ongi Ukraina kaitsevägede alla kuluvad erioperatsioonijõud juba harjunud selle eeliseid kasutama erinevatel rindelõikudel.

Ukraina suursaadik Eestis Mariana Betsa ütles, et neil on vaja nii relvi kui ka muid militaarseadmeid, kaasa arvatud droone. "Just droonid on kaasaaegsed strateegilised abivahendid vaenlase üle võidu saavutamiseks. Ilma nendeta ei ole võimalik ellu viia taktikalisi ülesandeid rindejoonel. Me oleme tõeliselt tänulikud kõigile eestlastele Ukraina aitamise eest," lisas Betsa.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755