Autor: Indrek Kald • 28. märts 2023

Eesti IKT-ettevõtted kogusid 220 000 eurot, et saata Ukraina armeele 14 autot

Eesti IKT-ettevõtete asutajate ning töötajate poolt kogutud 220 000 euroga osteti Ukraina armeele 14 nelikveolist autot, mis homme viiakse kõik ka Kiievisse kohale.
Eesti tehnoloogiasektori vabadusekonvoi stardib Tallinnast Ukrainasse kolmapäeva hommikul.

Projekti eestvedaja, Pipedrive'i kaasasutaja Ragnar Sassi sõnul on Eesti ühtne tehnoloogiasektori kogukond eeskujuks tervele maailmale. "Ülitore on näha, et meie tehnoloogiasektor hoiab kokku ka keerulistes olukordades ja väga paljud tulid minu üleskutsega kiiresti kaasa," märkis ta.

Sõda Ukrainas on Sassi sõnul kirjeldamatult ebaõiglane. "Järjekindel praktiline abi kohalikele aitab neil vastu pidada ja olen enamgi kui kindel, et sõda lõpuks ka võita," rääkis ta. Esimene Ragnar Sassi eestvedamisel kokku pandud konvoi viidi Ukrainasse täpselt aasta tagasi, homme stardib järjekorras juba 14. konvoi.

Seekord on üks konvoi autojuhtidest ka Bolti kaasasutaja Martin Villig. "Ukraina on visalt võidelnud oma riigi ja laiemalt Euroopa vabaduse eest juba 400 päeva, kuna Venemaa peab jõulist kurnamissõda. Eurooplastel on tekkinud sõjaväsimus, mistõttu on oluline, et selliste regulaarsete toetusaktsioonidega tuletaksime meelde Ukraina sõja koledusi ja suudaksime igaüks endale jõukohaselt ukrainlasi pidevalt toetada," sõnas ta.

"Kiievis kohtume lisaks väeosadele ka kohalike Ukraina ettevõtjatega, et neid mentordada ja inspireerida," lisas Martin Villig.

Homme asub Telliskivi loomelinnakust koostöötamiskeskuse LIFT99 eest Ukraina suunas teele niisiis 14 autost ja kaubikust koosnev konvoi, mille eesmärgiks on toetada mitmeid Ukraina väeosi.

Teiste seas on autode ostmiseks raha annetanud näiteks Pipedrive'i, Bolti, Veriffi, LIFT99, Pactumi, Vestmani, Supplier Plusi ning Single.Earthi töötajad ja nende lähedased. Lisaks eestlastele toetatavad algatust Suurbritannia, Saksamaa, USA, Belgia ja Rootsi ettevõtjad.

Autode Eestist Ukrainasse viimist koordineerib Ragnar Sassi mittetulundusühing 69th Sniffing Brigade, mis on tänase seisuga Ukrainasse saatnud 162 kastiautot ja mikrobussi, lisaks meditsiinitarvikuid, riideid, kiivreid, magamiskotte, matte ja muud hädavajalikku praktilist abi.

Masinate ja tarvikute kogumaksumus on enam kui kolm miljonit eurot. Umbes 70 erineva Ukraina sõjaväe üksuse kasutusse saadetud autod on aidanud päästa tuhandeid ukrainlasi. Mittetulundusühing ootab jätkuvalt inimeste annetusi järgmiste konvoide rahastamiseks ja autode ostmiseks.

Loe ka täpselt aastatagust reportaaži Ragnar Sassi esimesest konvoist Tallinnast Ukrainasse, mille ITuudised.ee tegi ühe džiibi juhina kaasa:

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755