28. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lõpp liberaalsusele andmetöötluses

Nortali suurandmete ja masinõppe valdkonna juht Lauri Ilison
Foto: Nortal
Kui avalikest registritest veebis tuleb välja hulgaliselt delikaatseid isikuandmeid, on selge, et asutuse andmehügieeniga pole asjad korras, kirjutavad Nortali suurandmete ja masinõppe valdkonna juht Lauri Ilison (pildil) ning jurist Risto Hübner.

Andmed on tänapäeva must kuld ja digiajastu valuuta. Möödunud nädalavahetusel Tallinnas toimunud Balti riikide võimasaima häkatoni Baltic Open & Big Data 2017 käigus lõi meeskond PSII tehnilise lahenduse, mis aitab avalikest registritest isikuandmeid skaneerida ja tuvastada.

Analüüsides avalikke dokumendiregistreid, mille hulgas töötati läbi enam kui 10 000 dokumenti, hakkasid välja tulema nii tavalised isikuandmed, näiteks inimese nimi, isikukood jne, kui ka delikaatsed isikuandmed. Leitud andmete tundlikkuse tõttu prototüüp suleti ja ühendust võeti andmekaitse inspektsiooniga, millega koostöös püütakse olukorda kaardistada ja lahendada.

Projekt PSII ei ole erand. See pigem näitab probleemi mastaapsust – sarnaseid näiteid leiab palju nii era- kui ka avalikust sektorist. 

Loe pikemalt Äripäevast.

Autor: Lauri Ilison, Risto Hübner

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755