Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 27. veebruar 2024

Eesti ettevõte lahendab korduskasutuse abil aina kasvavat e-jäätmete probleemi

Foto: Eero Vabamägi
Maailmas tekib igal aastal 50 miljonit tonni e-jäätmeid ja tegemist on kõige kiiremini kasvava jäätmeprobleemiga. Eesti ettevõtte U-Diil OÜ eesmärk on lahendada see probleem kõige keskkonnasõbralikumal viisil ehk elektroonikaseadmete korduskasutuse abil.

„Liigne tootmine ja tarbimine on suureks koormaks ning ohuks meie keskkonnale, sest uute elektroonikaseadmete tootmine kulutab palju energiat ja tekitab palju CO2. Samas muutuvad arvutite, sülearvutite, mobiiltelefonide ja serverite vahetustsüklid aina lühemaks, mis on tekitanud e-jäätmete kiire kasvu ning põhjustanud juba nii mõnelgi arengumaal katastroofi,” räägib elektroonikaseadmete korduvkasutusse võtmisega tegeleva U-Diil OÜ juhatuse liige Ain Vari.

Ta lisab, et tuleb luua paremad võimalused elektroonikaseadmete uuenduslikuks remondiks ja korduskasutamiseks. „Kõik riigid peaksid oma e-prügi suutma ise võtta korduskasutusse või taaskasutusse. Hetkel tegeletakse Eestis rohkem elektroonika taaskasutusega ehk elektroonikaseadmete purustamise ja materjalide taaskasutamisega, kuid nii Eesti kui ka Euroopa Liidu jäätmekäitlusseaduste järgi peab enne taaskasutamist proovima seadet korduskasutada ehk parandada, uuendada ja senisel otstarbel kasutada.”

Selleks peab aga elektroonikaseadmete loovutamine ja kogumine olema ettevõtete ja elanike jaoks lihtne ning mugav. U-Diilil on Tallinnas korduskasutuskeskus, kuhu saab tuua vana kontorielektroonika – arvutid, kuvarid, võrguseadmed, kassaseadmed jne. Keskuses seadmed puhastatakse, vajadusel remonditakse, uuendatakse ja lastakse uuele ringile. Vari nendib, et Eestis on nõudlus kasutatud elektroonika järgi suur, kuna see on soodne ning samuti on suurenenud inimeste keskkonnateadlikkus.

U-Diili missiooniks on elektroonikaseadmete korduskasutuse abil lahendada maailma kõige kiiremini kasvav prügiprobleem ehk e-jäätmete probleem kõige keskkonnasõbralikumal viisil. Selleks saadakse kasutatud elektroonikaseadmeid kontrollimiseks, remontimiseks oma partneritelt, ettevõtetelt, organisatsioonidelt, asutustelt ja inimestelt, korrastatakse need ja saadetakse tagasi turule. Ettevõttel on ka partnereid, kes vajavad oma seadmete korrastamiseks varuosi, mis korduskasutuse tegevuse käigus tekivad. Korduskasutus annab võimaluse ettevõtetel väikeste kulutustega oma tehnika töökorda saada ja tegevust jätkata.

„Oleme turul tegutsenud üle kuue aasta ning aasta-aastalt on firma tegevus kasvanud. Kasvanud on nii nõudlus kasutatud elektroonika järele kui ka kasutatud elektroonika loovutavate ettevõtete arv. Alates 2023. aasta algusest on meie peamine tegevuskoht Tallinnas, Kotka 44 tööstusruumides, kus on ruumi klientide teenindamiseks ja elektroonika remontimiseks,” räägib Vari. Ja kui juhtub, et seadet ei saa taaskasutada, läheb see U-Diili hea partneri Fuego Tehnika OÜ abil jäätmejaama.

Osa kasutatud ja korrastatud arvuteid on antud toetusena Eesti Lasterikaste Perede Liidule, Eesti Suurperede Liidule, lastele koduõppeks COVID pandeemia ajal, samuti on abistatud Ukrainat arvutite ja UPS-akupankadega. U-Diil teeb koostööd MTÜga Maakondlikud Arenduskeskused, kelle kaudu pakutakse alustavatele ettevõtetele üle Eesti soodsalt arvuteid ja võrgu ülesehitusteenuseid. U-Diil omab Keskkonnaameti elektroonika korduskasutuse luba number RE.JÄ/513686. U-diil ootab suuremat avaliku sektori toetust selle valdkonna arendamiseks.

U-Diil on korraldanud seminare, kus õpetatakse arvutite tehnilist ja tarkvaralist hooldust ning kuidas ennetada seadme töötamise lakkamist. U-Diilis on käinud praktikal mõned IT-valdkonna õpilased ja ettevõte võtab heameelaga vastu IT-valdkonna õpilasti praktikale ka edaspidi. Rohkem infot U-diil OÜ kodulehel.

Ära vii vana elektroonikat jäätmejaama, vaid too korduskasutusse!

U-Diil OÜ

Kotka 44, Tallinn

Avatud E-R kl 9-19

telefon: 5690 0923

e-post: [email protected]

koduleht: http://udiil.eu

Facebook

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755