10. aprill 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Neiu süütas oma veebipäeviku elavdamiseks maju ning autosid

Eile mõistis Jaapan kohus 10 aastaks vangi neiu, kes püüdis oma veebipäevikut populariseerida fotodega põlevatest majadest ja autodest, mille oli pildistamise jaoks ise süüdanud.

21aastane Erika Hirata korraldas põlengud, et saada shokeerivaid fotosid ning meelitada nendega miljoneid jaapanlasi oma blogi lugema, vahendasid Cybersecurity.ru ja Tokyo Times. Seejuures tuvastati kohtus, et Hirata andis oma tegudest täielikult aru ning oli psüühiliselt süüdiv.

Esimene süütamiskatse toimus 2006. aasta aprillis. Juba kuu aja pärast püüdis Hirata süüdata oma endist kooli ja mullu suvel üht maja Nagano lähedal. Nagano politsei kahtlustas, et Hirato süütas ka viis autot, kuna ta kajastas kõiki põlenguid vaid mõned minutid peale nende faktilist algust. Neid süütamisi ei õnnestunud aga tõestada.

Mullu aprillist kuni Hirata kinninabimiseni puhkes Nagano ümbruses seletamatutel asjaoludel ligikaudu 20 põlengut.

Algul nõudis süüdistaja Hiratale 13aastast vangistust. Kaitsja kauples karistust leebemaks, kuna ühestki süütamisest ei tekkinud suurt tulekahju ning inimesi neis ei hukkunud.

Tokyo Times kirjutas, et Hirata unistas tööst meelelahutusäris või modellina, kus tema eeskujuks olid Jaapani kuulsused Erika Sato ja Norika Fujiwara.

Hirata vanemad vabandasid avalikult kõigi ees, kes said nende tütre tegevusest majanduslikku kahju, vahendas Cybersecurity.ru. Portaali andmetel on Jaapanis rohkem blogisid kui üheski teises riigis. 72 miljonist blogist on jaapanikeelsed tervelt 37%.

Inglise keeles peetavaid blogisid on praegu 36%, hiinakeelseid 8%, itaalia- ning hispaaniakeelseid 3%. Iga päev tehakse maailmas juurde 120 000 blogi.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755