Algab terabaidiste kõvaketaste ajastu

Kõvaketaste maht on kahekordistunud
keskmiselt kahe aasta jooksul. Viimasel ajal on väljendatud muret, et sellise
kasvukiiruse säilitamine pole puht füüsiliselt limiteerivate asjaolude tõttu
võimalik.

Jaapani kõvakettatootjal Hitachil on aga multimeediasõpradele meeldiv sõnum – neil õnnestus kõvakettalt andmeid lugevat mõõtepead vähendada nanomeetrites mõõdetava suuruseni, mis lubab aastaks 2011 tulla turule juba 4-terabaidise kõvakettaga, vahendas AP.

Üks terabait sisaldab 1024 gigabaiti ehk pisut enam kui miljon megabaiti. Ühele terabaidile saab salvestada miljon raamatut, 250 tundi kõrgekvaliteedilist videot või veerand miljonit muusikapala.

Hitachi otsustas pöörduda tagasi tehnoloogia juurde, mille eest said viimase Nobeli füüsikaauhinna prantslane Albert Fert ja sakslane Peter Grünberg. Kõvaketas on metallist ketas, mis on kaetud magnetiseeritava kihiga. Ketta kohal on tundlik mõõtepea, mis registreerib erinevas suunas magnetiseeritud piirkondi kõvakettal.

Kõvaketaste mahud on tõusnud, sest teadlastel on õnnestunud luua üha tundlikumaid mõõtepäid, millega on võimalik lugeda üha väiksemaks muutuvaid magnetiseeritud piirkondi. Tänavuste Nobeli laureaatide avastatud hiiglaslik magnetotakistus (GMR) võimaldas väga väikese magnetvälja muutusega põhjustada suur muutus elektriväljas, mistõttu osutuski võimalikuks väga väikeste magnetiseeritud alade tegemine.

Viimastel aastatel on aga vanad GMR-mõõtepead asendatud uut tüüpi peadega, kuid ekspertide sõnul ei ole see tee jätkusuutlik, sest füüsilised piirangud tulevad peagi ette. Hitachi nägemus on jätkata GMR-tehnoloogiaga, kuid täiustada kõvaketta loomisel kasutatavaid materjale, et saavutada parem salvestustihedus ning muuta mõõtepead oluliselt väiksemaks.

Hitachi sõnul on nad loonud maailma kõige väiksema mõõtepea, mille mõõtmed on 30 korda 50 nanomeetrit. See on umbes 2000 korda õhem kui inimese juuksekarv.

Sarnaste tehnoloogiliste lahenduste kallal töötavad juba ka teised kõvakettatootjad. Ekspertide sõnul orienteeruvad nad kõik hiljemalt aastaks 2009 ümber GMR-tehnoloogiale ning nanomõõtepeade tootmisele.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ITuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

DERIVCO is looking for a .NET DEVELOPER

Derivco Estonia OÜ

30. september 2018

DERIVCO is looking for a UX/UI DESIGNER

Derivco Estonia OÜ

30. september 2018

CREDITINFO ESTONIA is looking for a PYTHON DEVELOPER

Creditinfo Eesti AS

05. oktoober 2018

Teabevara