Veebiaadressiäris pöörlevad miljonid

Neil Stanley läheb igal õhtul magama
teadmisega, et hommikul ärgates on ta natuke rikkam - klikid kõikjalt üle
maailma toovad talle sisse puhast raha. Ta lihtsalt teab, milline domeeninimi
või veebiaadress võiks olla rahamasin.

Stanley on üks küberspekulantide aina kasvavas armees, kes suudavad end ära elatada domeeninimede ostu-müügiga ning teenida selle pealt lisaks veel korralikku kasumit. Selles äris pole vaja mingit kompetentsi, et veebilehti üles ehitada või neid sisuga täita, kirjutas The Observer.

Piisab netti ühendatud arvutist ning kõhutundest, mis aitab ära tunda, milline nimi võiks tuua lehele liiklust ning koos sellega ka raha. Hiljaaegu oli Stanley osaline tehingus, kus ta registreeris domeeninime peaaegu tasuta ning müüs selle nädal hiljem 40 000 dollari eest maha.

„See on hämmastav, kui paljud inimesed trükivad aadresse ise sisse, selle asemel, et guugeldada,” ütles Stanley. „Kui sul on lehekülg mortgages.co.uk (hüpoteegid), siis on sul rahamasin. Nimeäri on veel lapsekingades ning situatsioon meenutab kullapalavikku.”

Selle äri analoogiks on kinnisvara. Internet on justkui maakera, kus praegu veel kaubeldakse vaba maaga. „Kümne aasta jooksul on kõik mõeldavad sõnad kinni, kogu kinnisvara on jagatud. Kui keegi tahab sinu maale ehitada pilvelõhkujat, siis teenid sa selle pealt varanduse.”

Maailmas on kasutuses 140 miljonit domeeninime. Suurbritannias registreerib organisatsioon Nominet kuus 140 000 uut nime, kuid enamus ärist käib käest-kätte spetsiaalsete veebilehtede vahendusel, kust saab näha, kas nimi on juba võetud, samas pakub lehekülg välja lähedasi nimealternatiive või domeeninime omaniku kontakte, kui nimi peaks olema müügis.

Stanley kavatseb tema omanduses olevast domeenist kids.co.uk teha kasumit mitte taotleva lastelehekülje, kuid enamus tema domeene on ootel. Neid haldab spetsiaalne veebikülg, mis paigaldab sinna reklaami. Kui mõni külastaja satub neile lehekülgedele ning klikib reklaamil, jagavad lehekülje omanik ning reklaamilevitaja tulu.

„ Kogu mu domeeniportfell toob nädalas sisse sadu naelsterlingeid, ilma et ma peaks midagi tegema. On inimesi, kes teenivad tuhandeid. Ennustan, et selline äri muutub populaarseks, sest see on nii lihtne.” ütles Stanley, kes kirjutab sel teemal raamatut.

Veebileht Sedo, mis pakub teavet müügiks olevate domeeninimede kohta, sisaldab andmebaasis 10,5 miljonit nime. Aastal 2007 müüdi selle lehekülje kaudu aadresse 37 miljoni naelsterlingi eest (ligi 740 miljonit krooni). Lehekülg sports.co.uk läks müügiks 135 000 naela eest, mobile.co.uk 120 000 eest.

Sedo arendusjuht Nora Nanayakkara sõnul on teada inimesi, kes teevad domeeninimeäri põhitööna.

Veebruaris löödi Suurbritannias hinnarekord: domeen cruises.co.uk läks müügiks 560 000 naela eest. Ameerika on selles äris aga mitu sammu eespool. Meediamogul Kevin Hami käes on 300 000 domeeninime, mis toovad talle aastas sisse 70 miljonit dollarit. Tal on isegi leping Kameruni valitsusega, sest kui kasutaja lööb kogemata .com asemel sisse .cm, saab tema osa rahast.


Sedo oksjonite hinnarekordid (dollarites)

1. Vodka.com – 3 miljonit
2. Chinese.com – 1,1 miljonit
3. Website.com – 750 000
4. Telecom.com – 700 000
5. Annuity.com – 600 000
6. Gays.com – 500 000
7. Gibraltar.com – 360 000

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ITuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

OG ELEKTRA AS otsib IT KASUTAJATOE KONSULTANTI

OG Elektra AS

29. detsember 2018

Arvamused

Teabevara