Kalm: tasude avalikustamine võib viia Eesti Telekomi juhtide üleostmiseni

Eesti Telekomi nõukogu esimees Mats
Salomonsson ütles täna aktsionäride korralisel koosolekul, et ettevõtte omanikud
ei näe suurt kasu, mida võib saada juhtkonna tasude avaldamisest.

Äripäev, kes on samuti Eesti Telekomi väikeaktsionär, on varasemalt välja toonud börsiettevõtted, kes ei ole valmis avaldama juhtkonna tasusid. Kõige umbmääraselt on tasude suurusi kajastanud oma majandusaruannetes Eesti Telekom ja Tallinna Kaubamaja.

Eesti Telekomi juhatuse esimees Valdo Kalm ütles täna pärast koosolekut, kui ka on varasemalt Äripäevale öelnud, et see on olnud suuromaniku otsus, kuna konkurents IT-sektoris on väga tihe ja et tasude avalikustamine, mida konkurendid nii Eestis kui ka mujal reeglina ei tee, nõrgendaks Telekomi juhtide positsioone ja neid võidaks hakata üle ostma. Sama kinnitas täna ka Eesti Telekomi nõukogu esimees Mats Salomonsson.

„Esiteks, ettevõte toimib kooskõlas seadustega ja avaldab informatsiooni, mida seadused on kohustatud avaldama,“ põhjendas Salomonsson aktsionäridele. „Teiseks, ettevõte ei näe suurt kasu, mida võib saada individuaalsete tulemuste või palkade avaldamisest, arvestades ka konkurentsiolukorda.“

See on ennekõike kantud konkurentsihuvist, jätkas nõukogu esimees. „Nii Elionis kui EMT-s töötavad väga head inimesed ja ettevõte ei taha neid kaotada, andes konkurentidele teavet nende tasude suuruste kohta,“ tunnistas Salomonsson.

Ettevõtte omanikud, mis tegutsevad läbi nõukogu, hoolitsevad tema sõnul selle eest, et palgad oleksid üheltpoolt konkurentsivõimelised, teiselt poolt aga mitte liiga suured. „Kui palka määratakse, siis selleks tehakse eelnevalt turu-uuringuid. Vaadatakse, millised on palgad teistes, võrreldava suurusega ettevõtetes ning määratakse selle põhjal konkurentsivõimelised palgad,“ lisas ta.

Täna toimunud aktsionäride koosolekul, kus olid esindatud veidi üle 86 protsendi aktsionäridest, kinnitati heaks 2008. a majandusaruanne, kasumi jaotamine, kahe nõukogu liikme tagasikutsumine ja uue liikme ametissemääramine ning PricewaterhouseCoopersi audiitoriks valimine ja tasustamine selleks aastaks.

Taust

Täna peetud AS-i Eesti Telekom aktsionäride üldkoosolek otsustas:

1. Kinnitada AS-i Eesti Telekom 2008. a. majandusaasta aruanne.

2. Jaotada AS Eesti Telekom kontserni emaettevõtjale kuuluv osa kontserni konsolideeritud jaotamata kasumist 2008. a lõpu seisuga 2 413 843 tuhat Eesti krooni järgmiselt:

Jaotada aktsionäride vahel ja maksta aktsionäridele välja dividendidena 1 448
523 tuhat Eesti krooni ehk 10,50 Eesti krooni aktsia kohta, lähtudes
dividendiõiguslike aktsiate arvust ehk 137 954 528 aktsiast.
Ülejäänud akumuleeritud puhaskasum summas 965 320 tuhat Eesti krooni jätta
jaotamata.

Kinnitada alljärgnev dividendide väljamaksmise kord: dividendide saamiseks
õigustatud aktsionäride nimekiri määratakse kindlaks seisuga 5. juunil 2009.a
kell 23:59. Dividendid makstakse välja 16. juunil 2009.a.

3. Kutsuda tagasi järgmised AS Eesti Telekom nõukogu liikmed: Björn Lindegren ja
Jörgen Latte. Lugeda nimetatud isikud tagasi kutsutuks ja nende volitused
nõukogu liikmena lõppenuks üldkoosoleku otsuse tegemisest. Valida AS Eesti
Telekom nõukogu uuteks liikmeteks: Juha-Pekka Weckström ja Freenasp Mobedjina.
Lugeda nimetatud isikud valituks ja nende volitused nõukogu liikmena kehtivaks
üldkoosoleku otsuse tegemisest.

4. Valida AS-i Eesti Telekom audiitoriks 2009. majandusaastal AS
PricewaterhouseCoopers. Audiitorteenuste teostamine ja
teenuste eest tasumine toimub audiitorfirmaga sõlmitava lepingu alusel.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ITuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Arvamused

Teabevara