29. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti IT-riik avaldas Hongkongi ärimeestele muljet

Hongkongi majandus- ja kaubanduskoja peadirektor Sarah Wu rääkis, et Eesti e-valitsus ja e-hääletamine on väga muljetavaldav. "Oleme huvitatud liikumast paberivaba valitsuse suunas ning meil on siit palju õppida," sõnas ta.

Wu tõi välja Eesti avaliku sektori e-teenustest näiteks juhilubade avalduse esitamise, mis on siin väga lihtne. "Meil tuleb selleks aga infot otsida transpordiameti kodulehelt ning siis tuleb veel paari veebilehte kasutada info saamiseks. See pole niivõrd integreeritud süsteem kui siin. See on, mida me saame Eestilt õppida." Wu lisas, et Eesti mobiilsed ID-teenused avaldavad samuti muljet.

Hongkongi praegune IT-teemaline visiit veel mingeid konkreetseid koostöölepinguid ei too. "See on esimene sügavam vaatamine IT poolel. Oleme algfaasis ning plaanime siit edasi minna ja IT-delegatsiooni kokku panna," sõnas EASi välisesindaja Londonis Tiina-Maria Väravas.

Küll aga kohtus Hongkongi delegatsioon juba kaks aastat tagasi siinsete logistikasektori esindajatega. "Toona olime logistikasektori arengu suhtes üllatunud," ütles Wu. Kahe aasta jooksul on Eesti ja Hongkongi logistikasuhted oluliselt kasvanud. Hongkongi majandus- ja kaubanduskoda Londonis vahendas kaks aastat tagasi 20liikmelise logistika ettevõtjate esinduse siit Hongkongi, et kontakte rajada ning selle aasta jooksul plaanitakse veel üht visiiti.

Hongkongi majandus- ja kaubanduskoja peadirektor leidis, et äri alustamine Hongkongis on ka eestlaste jaoks lihtne. "Hongkong on paljude teiste kohtadega võrreldes turule tulekuks väga lihtne. Näiteks Heritage Foundation Washingtonist hindas Hongkongi kolmandale kohale pingereas, kus on äri kõige lihtsam ajada. Hongkong on olnud alati nende listide tipus. Loomulikult nišši leidmine sõltub juba ettevõttest. Kuid ärikeskkond on seal vägagi läänelik. Pangakonto, oma kontori avamine, juristi leidmine on kõik väga lihtne, kuid tuleb leida oma turg ja partnerid," rääkis ta.

"Eestlastel on tugevad tehnoloogias ning äri tegemiseks Hongkongis ei pea kohal olema vaid seda võib teha kaugjuhtimisega. Kõik äriharud ei nõua pidevat kohalolekut," lisas Wu.

Samuti ei näe Wu keeles takistust, kuna inglise keel on Hongkongis üks ametlikest keeltest, mitte aga Hiinas. "Ning kogu vajaliku dokumentatsiooni, seadused jms võib leida inglise keeles. Loomulikult ei räägi terve 7miljoniline elanikkond inglise keelt - eks ikka on erineva haridusega inimesi ning ka keele oskuse tase on inimestel erinev."

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755