Arstid ja arhitektid saavad üleeuroopalise kutsekaardi

Eile kiitis Euroopa Parlament heaks eelnõu, mille järgi saavad arstid, arhitektid ja teised kutsekvalifikatsiooni omanikud virtuaalse kutsekaardi.

Kaart tagab neile paremad töötamisvõimalused kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides. Samuti seatakse sisse hoiatusmehhanism, mis raskendab kutsealase tegevuspiirangu või keeluga inimese tööleasumist liikmesriikides.

Euroopa kutsekaart ning ühtne koolituste raamistik parandavad oluliselt kutsekvalifikatsiooniga töötajate liikumist ning eurooplaste turvalisust, ütles raportöör Benadette Vegnaud.

Direktiivi eesmärk on ühtlasi ära hoida arstide, üldõdede või veterinaararstide, aga ka ämmaemandate tööle asumist teise liikmesriiki, kui neil on riiklik piirang või keeld tegutseda oma kutsealal.

ELis on üle 800 reguleeritud kutseala, millest seitset tunnustatakse kehtiva kutsekvalifikatsiooni direktiivi alusel automaatselt kõigis liikmesriikides. Nendeks on arstid, hambaarstid, proviisorid, meditsiiniõed, ämmaemandad, veterinaarid ja arhitektid.

Et parandada reguleeritud kutsealade läbipaistvust, luuakse vastav avalik andmebaas, mida haldab Euroopa Komisjon ja mis sisaldab ka iga kutsealaga hõlmatud tegevuste üldist kirjeldust. Andmebaas pannakse kokku info põhjal, mille edastavad liikmesriigid, kes peavad näitama, et kutseala reguleerimine on proportsionaalne ega ole diskrimineeriv.

Osale arutelus

  • Ave Lepik

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ITuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Arvamused

Teabevara