Eesti alustab liitumisläbirääkimisi Euroopa Kosmoseagentuuriga

Valitsus volitas täna majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi saatma Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) peadirektorile kiri sooviavaldusega alustada läbirääkimisi agentuuriga liitumiseks.

„Eesti koostöö Euroopa Kosmoseagentuuriga on kestnud juba seitse aastat, mille tulemusena on meie doktorandid saanud agentuuris töötada ja üle kümne Eesti ettevõtte on saanud hindamatuid kogemusi ning tuge innovaatiliste arenduste elluviimiseks. Programmi raames rahastati osaliselt ka Eestit kosmoseriikide hulka viinud EstCube projekti, millest omakorda on alguse saanud kaks kosmosevaldkonna start-up’i,“ ütles Juhan Parts. „Loogiline järg on, et taotleme agentuuri täisliikme staatust, mis avab juba uued võimalused. Peamine küsimus on Eesti ettevõtete ja teadusasutuste võimekus neid kasutada, kuid senine kogemus näitab, et potentsiaal on tugev.“

Peamised tehnoloogiavaldkonnad, milles Eesti ettevõtted ja asutused on seni ESAga koostööd teinud, on infotehnoloogia, Maa kaugseire, elektroonika, nanotehnoloogia, masinaehitus ja inimese kosmosefüsioloogia.

ESA täisliikme staatus toob kõige otsesemat kasu Eesti ettevõtetele ja teadus- ja arendus asutustele ning aitab Eestis selle kaudu arendada nutikamat majandust.

Täisliikmena on Eesti ettevõtetel õigus osaleda ESA tehnosiirdeprogrammis, võimalus kasvada ESA äriinkubaatorites ja osaleda ESA kosmoseteaduse jt programmide hangetel. Eesti teadusasutused saavad kasutada ESA teaduslaboreid ja taristut. Eesti kodanikud saavad kandideerida ESA töökohtadele ja tudengid saavad osaleda ESA staþeerimisprorgrammis. Lisaks on osalemine ESA hangetel ettevõtetele oluline referents.

Täisliikmena kaasneb Eestile kohustus panustada ESA eelarvesse. Makse lõplik suurus selgub läbirääkimiste käigus, kuid see jääb eeldatavalt alla 2 miljoni euro aastas.

ESA delegatsiooniks Eestis on Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, mis esindab Eesti huve ESAs ning toetab ettevõtjaid ja teadlasi suhetes ESAga.

Osale arutelus

  • Ave Lepik

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ITuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Maksekeskus otsib PHP arendajat

M-Partner HR OÜ

05. mai 2018

Derivco is looking for a GRAPHIC DESIGNER

Derivco Estonia OÜ

13. mai 2018

Derivco is looking for a TECHNICAL PRODUCT MANAGER

Derivco Estonia OÜ

04. mai 2018

Teabevara