Autor: Kadrin Karner • 29. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis ehitatakse targa energiavõrgu andmeportaali

Elering, Elektrilevi, VKG Soojus, Taastuvenergia Koda ja Ericsson Eesti arendavad targa energiavõrgu andmeportaali Estfeed, mille eesmärk on pakkuda turuosalistele välja võimalusi energiakasutuse tõhustamiseks.

„Tarkvõrk on energeetika homne päev, mis nõuab ideede genereerimist ja rakendamist juba täna,“ kommenteeris Eleringi strateegiajuht Kalle Kukk. Tarkus elektri-, sooja- ja gaasimajanduses tähendab energiasüsteemides liikuva informatsiooni kättesaadavaks tegemist ja hõlpsalt kasutatavaks muutmist, mis võimaldaks aktiivselt kaasata kõiki turuosalisi, sealhulgas tootjaid, tarbijaid ja võrguettevõtjaid.

Esimesed rakendused andmevoo paremaks mõtestamiseks luuakse hiljemalt 2015. aastaks. Projekti Energia andmevood (Energy Data Feed Platform) raames on plaan kujundada, juurutada ja testida avatud tarkvara platvormi, mida saab kasutada energia tarbimise monitoorimiseks ja haldamiseks. Seda selleks, et saaks võimalikuks kahepoolne suhtlus elektrivõrguga ja oleksid kasutatavad andmevood efektiivsemaks energia tarbimiseks.

Projekti eesmärk on ehitada tarkvara platvorm, mille abil integreerida mitmed andmeallikad ja pakkuda sobivaid teenuseid muutmaks andmed väärtuslikuks informatsiooniks energiapaindlikkuse haldamisel, auditeerimisel ja võrdlemisel.

Arendustegevused on jagatud neljaks teemaks: tarkvara arhitektuur, kommunikatsiooni kanalid, andmehõive/andmehaldus ja arvutus intelligentsus. Teenusepõhine arhitektuur saab olema integratsiooni alus ja avatud platvorm koos eriteenustega andmete hõivamiseks ja halduseks erinevatel ajaperioodidel (reaalaeg kuni aastaaeg) peab suutma toime tulla nii olemasolevate lahendustega (SCADA-d, energia monitorid) ja integreerima uuemaid juurutatud mõõtmistehnoloogiaid (tark mõõtja, sensor võrgud).

Energy Data Feed Platform eesmärk on ehitada raamistik ja katsetada seda mitmes erinevas kasutusjuhus. Mõeldud on mitme kasutaja platvormile, mis saab kasutada intensiivse võrdluse jaoks. Lahendus soovib olla referents raamistik, mida saab kasutada tööriistana kontrollimaks ja kinnitamaks energia monitooringu tulemusi ja energia halduslahenduste toimivust, samal ajal panustades standardiseeritud energia monitooringu platvormidesse, milles on edasi arendatud sensorite integreerimise ja andmeside võimalused. 

Plaan on alustada usaldusväärsete andmevoogudega ja lubada turuosalistel arendada rakendusi nende peale. Esimesed rakendused luuakse põhiprojektis, näitamaks potentsiaali ja reaalset väärtust turu jaoks. Hilisemad rakendused luuakse sellele keskenduvate ettevõtete poolt.

Projekti konsortsiumis on tasakaalu saavutamiseks kaasatud 5 osalist Eestist ja 1 Norrast. 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755