Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev • 15. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-resident pole maksuresident

Meie arvates on olulisim anda selles asjas välja sõnum ja rõhutada, et e-resident ei võrdu automaatselt maksuresidendiga, selgitas MTA maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi.

Liivamägi selgitas, et maksuameti vaates on e-residentsus puhtalt lihtsustus, mis võimaldab Eestis ID-kaarti mitteomavatel isikutel Eesti riigi poolt pakutavaid e-teenuseid kasutada ja dokumente digiallkirjastada.

„Üldine põhimõte on see, et maksukohustus tekib isikul Eestis juhul, kui tal tekib maksuresidentsus ehk ta viibib Eestis rohkem kui kuus kuud aastase perioodi jooksul või kui tekib püsiv tegevuskoht,“ ütles Liivamägi. Samuti siis, kui mitteresidendi maksustamine on ette nähtud siseriiklike õigusaktide ja erinevate riikide vahel sõlmitud maksulepingute kohaselt.

„See, kas isik on sealjuures e-resident või mitte, ei ole oluline ja maksuhaldur lähtub maksustamisel täpselt samadest reeglitest ja põhimõtetest mis senini,“ rõhutas Liivamägi.

Maksuametil tööd juuresSeoses e-residentsusega tuli maksuametile juurde üks kohustus. Nimelt annab amet oma arvamuse Politsei- ja Piirivalveametile  enne isikule e-residendi kaardi väljastamist. „See toob kaasa täiendava töökoormuse sõltuvalt sellest, kui palju taotlejaid tuleb.

Aga see koormuse kasv ei ole seni olnud märkimisväärne ning tõenäoliselt ei saa see seda olema ka lähiajal, sest e-residentsust on vaja ennekõike ikkagi inimestel, kellel on juba mingi seos Eestiga ning kellel on huvi selle asjaajamise lihtsustamiseks,“ selgitas Liivamägi. Tänaseks on maksuamet andnud arvamuse ligi 60 taotleja kohta, ühel juhul on MTA hinnang olnud ka negatiivne.

Rida plusseLiivamägi selgitusel lihtsustab e-residentsus välismaal asuvatel isikutel e-keskkonnas identifitseerimist ja nii saab võimalikuks ka e-maksuameti/e-tolli teenuste kasutamine. Nii saavad näiteks välisriigi kodanikud ja residendid, kui neil tekib siin maksukohustus, oma maksudeklaratsioone e-maksuameti kaudu esitada.

Samuti tekib e-residentidel võimalus dokumente krüpteerida ja krüpteeritud dokumente vastu võtta. „MTA vaatenurgast väärib mainimist veel välismaalasest juhatuse liikmete poolt raamatupidajale volituste määramine läbi e-maksuameti. See protsess on seni olnud keeruline, kuna volitamine toimus suuresti paberil ja ajakulukalt. Need on mõned näited,“ ütles Liivamägi.

Autor: Äripäev .

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755