27. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Erialade edetabel: Tartu ülikool on IT-erialal Baltimaade juhtiv ülikool

Foto: Raul Mee
Tartu ülikool on ainus Baltimaade ülikool, mis on esindatud 23. märtsil avaldatud maailma erialade edetabelis „QS World University Rankings by Subject 2016“ kuue erialaga. Uute erialadena on kõrgele pürginud lingvistika (101-150) ning arvutiteadus ja infosüsteemid (401-450).

Rahvusvahelise konsultatsioonifirma Quacquarelli Symonds´i (QS) erialade edetabelis on neljandat aastat kõrgeimal positsioonil kommunikatsiooni- ja meediauuringud (101-150). Positsiooni on hoidnud inglisekeel ja kirjandus (251-300), nüüdiskeeled (251-300) ja meditsiin (301-350).

Tartu ülikooli arvutiteaduse instituudi juhataja professor Jaak Vilo avaldas heameelt, et pingutused, mis Eesti riik ja Tartu ülikool on teinud IT õppe ja teaduse edendamiseks on hakanud nüüd vilja kandma ka sellises globaalses statistikas: „Edetabelites on vajalik on nii maht kui kvaliteet, oleme need saavutanud muu hulgas välisõppejõudude ja teadlaste kaasamise ja järjekindla kvaliteedi parandamisega.“

Vilo sõnul saab Eesti riigi IT edu tulevik põhineda hariduse ja tehnoloogia võimekuse edendamisel, ülikoolide roll on selles võtmetähtsusega. „Järgmise suure arenguhüppe loodame saavutada juba koos Tallinna tehnikaülikooli ja Edinburghi ülikooliga kavandatava ITEE tippkeskuse loomise kaudu. See võimaldab veel paremini lähendada teaduse ja õppe tulemusi ühiskonna ja majanduse vajaduste ja kasvu eesmärkidele,“ rääkis Vilo.

Maailma ülikoolide paremustabelit „QS World University Rankings“ koostav QS seab alates 2011. aastast ülikoole pingeritta üksikute erialade kaupa. „QS World University Rankings by Subject“ eesmärk on anda avalikkuse käsutusse võrreldav informatsioon ülikoolide tugevuste kohta üksikerialade tasemel.

Edetabeli 2016. aasta väljaande koostamisel analüüsiti 4226 ülikooli andmeid, vähemalt mõne erialaga tabelisse jõudnud ülikoole oli 945. QS reastas tänavu maailma ülikoole 42 erialal.

Edetabeli koostamisel võtab QS arvesse ülikooli mainet vastava eriala teadlaste ja tööandjate seas ning bibliomeetrilisi näitajaid (allikana kasutatakse kirjastuse Elsevier bibliograafilist andmebaasi Scopus).

Tartu ülikool on ainsa Baltimaade ülikoolina 200 Euroopa parima ülikooli hulgas, positsioonil 181-190 (Times Higher Education (THE) 2016). THE 400 maailma parima ülikooli pingereas paigutus Tartu ülikool 2015. aastal positsioonile 351-400. Edetabelis „QS World University Rankings“ (2015) on Tartu ülikool positsioonil 400.

Rohkem infot leiab QS´i kodulehelt.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755